Copilăria și educația
Născut la 6 octombrie 1902, într-o familie de preot din satul Boteni (Muscel), acest intelectual și-a început parcursul academic la Liceul Neagoe Basarab din Câmpulung, continuând la Liceul Gh. Barițiu din Cluj. A urmat cursurile Facultății de Drept a Universității din Cluj, aprofundându-și cunoștințele la Universitatea Humboldt din Berlin, unde a studiat forme de guvernământ. Ca rezultat al studiilor sale avansate, a obținut titlul de doctor în drept administrativ.
Activitatea publicistică și intelectuală
În anii 1930, a devenit o voce activă în presa vremii, publicând articole și studii de economie și politică. Contribuțiile sale au fost găzduite de publicația Cuvântul, condusă de Nae Ionescu, alături de care a dezvoltat o relație apropiată. A avut legături intelectuale și cu alte figuri marcante precum Petre Pandrea, Mircea Eliade și Emil Cioran.
Afiliere politică și perioada de detenție
Inițial apropiat de curentele de stânga, ulterior a simpatizat cu mişcarea legionară, fără a deveni membru oficial. În septembrie 1940, a fost numit înalt funcționar la Ministerul Economiei Naționale în cadrul guvernului național-legionar.
Regimul comunist l-a considerat un element periculos, motiv pentru care a fost arestat și a petrecut în total 13 ani în închisoare între 1948-1953 și 1956-1964. După eliberare, a fost în continuare persecutat de Securitate, care i-a confiscat manuscrisele, inclusiv „Tratatul de antropologie creștină”, restituit abia după 1989.
Ultimii ani și moartea
După detenție, deși marginalizat, și-a găsit refugiu în cercurile boemei bucureștene. A publicat sporadic sub pseudonimul Petre Boteanu, în revistele Uniunii Scriitorilor. În anii de după 1989, a fost redescoperit de tânăra generație, bucurându-se de o scurtă perioadă de notorietate. A încetat din viață la 3 decembrie 1991, în București.
Întrebări frecvente
1. Ce studii a urmat acest intelectual?
A studiat la Facultatea de Drept a Universității din Cluj și la Universitatea Humboldt din Berlin, obținând un doctorat în drept administrativ.
2. Care a fost implicarea sa politică?
Inițial simpatizant al stângii, ulterior a sprijinit mişcarea legionară, însă fără a deveni membru oficial.
3. De ce a fost închis în perioada comunistă?
A fost considerat o amenințare de către regimul comunist și a petrecut 13 ani în închisoare între 1948-1953 și 1956-1964.
4. Sub ce pseudonim a publicat după detenție?
A publicat sub pseudonimul Petre Boteanu în revistele Uniunii Scriitorilor.
Vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea:
„Românilor, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!”
„Elitele morale sunt mai presus decât cele intelectuale. Mie îmi plac oamenii care fac judecați. Cei care fac silogisme sunt, față de adevăr, cum sunt curcile alea care se încurcă printre popice.”
„A fi creștin înseamnă a coborî Absolutul la nivel cotidian. Numai sfinții sunt creștini absoluți. Altminteri, creștinismul, gândit real, e inaplicabil tocmai pentru că e absolut.”
„Protestantismul este o religie coborâtă la rangul de morală pentru grădiniță de copii.”
„Țăranul este omul absolut.”
„Pudoarea creștină e atât de pură, încât carnea eroticului creștin, capătă pecetea spiritului, ceea ce până la creștini nu a realizat nimeni.”
„O personalitate este aceea care se dăruiește, nu se justifică.”
„Creștinismul nu e ideologie, că atunci se aseamănă cu marxismul. Religia e expresia unui mister trăit, or ideologia e ceva construit.”
„Definiția mea este: Petre Țuțea, romanul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință. Convingerea mea este că suferința rămâne totuși cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu.”
„Personalitatea e acel individ înzestrat cu capacitatea de a se dărui. Eroul este o personalitate, deoarece nu își mai aparține.”
„Melancolia e o tristețe subiectivă fără ieșire.”
„Fără nemurire și mântuire, libertatea e de neconceput. Omul, dacă nu are în substanța lui ideea nemuririi și mântuirii, nu e liber. Seamănă cu berbecul, cu capra, cu oaia …”
„În biserica afli că exiști.”
„Libertatea omului e partea divină din el.”
„Odată, în hol la Athanae Palace, m-a arestat Securitatea pe motiv că fac speculă. “Cu ce”? i-am întrebat. Nu mi-au răspuns. Și atunci mi-am adus aminte de vorba unui prieten de la Cluj: “Cu idei, frate, cu idei!”
„Binele și răul sunt conceptele pedagogiei lui Dumnezeu față de oameni.”
„Sînt două mari discipline guvernate de principiul ireversibilității: termodinamică și istoria.”
„Eu, în tinereţe, am fost un om de extrema stângă, iar la maturitate, de extrema dreaptă. Acum mă consolez cu calitatea mea de român întreg.
„Aflarea în treabă este isprava omului neputincios.
„A fi sfânt înseamnă a fi suveranul tău perfect.”
„Am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema „Aflarea în treabă ca metodă de lucru la români“.
„La întrebările fundamentale “de ce?” și “în ce scop?” aporetica rurală românească răspunde: “d-aia”.
„Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi. De asta numai eu am fost în stare.”
„Când va dispărea ultimul țăran din lume la toate popoarele, vreau să spun, va dispărea și ultimul OM din specia OM. Și atunci vor rămâne doar maimuțe cu haine.”
„Când văd un om inteligent, mă simt de parcă aș face o baie!”
„Religia este principiul uniformizator al speciei umane și este singura salvare în care se poate vorbi despre egalitate.”
„Fără credință, omul rămâne un simplu animal rațional care vine de nicăieri și se-ndreaptă către nicăieri.”
„Nu am fost şi nu sunt antisemit, pentru că ar însemna să fiu anticreştin. Pentru că, să fim cinstiţi, Christos nu e din Fălticeni.”
„O căruţă de ţărani a ţinut în şah imperii”
„Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea.”
„Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, darămite să conduci o țară!”
„Social-democraţia e anticamera comunismului.”
Comentariile sunt închise.