România poate fi considerată una din primele trei ţări din lume sub aspectul pionieratului în industria de gaze naturale, deţinând numeroase premiere europene în privinţa unor activităţi specifice acestui sector. România deţine premiera primului export de gaze naturale din Europa, care a demarat în 30 august 1940.
Primul export de gaze naturale din lume a început în 1891, odată cu instalarea unei conducte de la Bartie, Ontario – Canada până la Buffalo, New York – SUA. Cel de-al doilea cel mai mare export de gaze din lume și primul în Europa a început la 30 august 1940, când a intrat în vigoare Dictatul de la Viena, iar Transilvania de Nord a fost anexat Ungariei.
După încheierea acordurilor dintre Joachim von Ribbentrop și Gian Galeazzo Ciano, miniștrii de externe ai Germaniei și Italiei, încheiată la Viena la 26 august 1940, sa hotărât soarta României: “fie va fi încheiat un arbitraj pe Transilvania, fie va fi sfârșitul României “, spune ministrul român de externe Mihail Manoilescu. Astfel, la 30 august 1940 a fost semnat “Dictatul de la Viena”, care a avut consecințe teritoriale semnificative asupra Transilvaniei. În urma acestor evenimente, orașul Tg. Mures, unde compania SONAMETAN Gas Company a distribuit gaze naturale, a fost preluata de statul maghiar. Divizia de Distribuție a Gazelor Tg. Mureș, cu întregul său inventar și conducta de transport Seuca Tg. Mureș, pe un sector de 9 km, trebuia să opereze pe teritoriul Ungariei. Divizia de distribuție și conducta de transport erau încă operate de SONAMETAN, care a exportat gaze din România (din restul teritoriului României) din câmpul Saros. Exportul a continuat până în 1944, când Transilvania a fost preluată de România.
Statisticile internaționale nu iau în considerare acest moment istoric și stabilesc că cel de-al doilea cel mai mare export de gaze naturale din lume și primul în Europa a fost exportul din 1946 de la URSS la Varșovia, din câmpul de gaz Stryji din vestul Bielorusiei. Deși acest moment este înregistrat în lucrările de specialitate ca primul export de gaze naturale, credem că situația trebuie analizată din punct de vedere istoric. Astfel, zona Stryji, din care a fost exportat gazul și teritoriul pe care a fost stabilit conducerea, aparținea Poloniei, care după 1945 a fost cedată URSS, în urma convențiilor internaționale.
La 12 iunie 1952 a fost semnat un acord între guvernele României și Ungariei care au convenit să livreze gaze naturale Ungariei printr-o conductă de 10 inci construită la vest de Satu Mare. Această operațiune a fost făcută la 61 de ani de la primul export de gaze naturale din lume, de la Canada la SUA. La 6 martie 1956, printr-o decizie a Consiliului de Miniștri, dispozițiile Convenției au fost modificate, iar inaugurarea acestei conducte urma să aibă loc la 1 octombrie 1958 pentru a livra o cantitate anuală de 200 de milioane de metri cubi pentru 25 de ani.
Acest export a avut loc cu șapte ani înainte de exportul comercial de gaze din Olanda către Germania și cu nouă ani înainte de exportul comercial de gaze al Rusiei (cel mai mare exportator de gaze din lume din 1980 până în prezent) către Cehoslovacia. Exporturile României au variat între 3,3% din producția de gaze naturale în 1949 și 0,8% în 1973. Deși Convenția încheiată între guvernele Ungariei și România prevedea exportul de gaze către Ungaria pe o perioadă de 25 de ani (până în 1983) nu a putut fi îndeplinită datorită creșterii consumului intern de gaze, diminuării depozitelor și clauzelor contractului de import al gazelor naturale din Federația Rusă (interzicerea exportului gazului rusesc). 1981 a fost ultimul an în care România se număra printre țările exportatoare de gaze naturale.
Comments are closed.