Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

Români celebri care au rămas în istorie: Grigore Moisil, părintele informaticii româneşti

HTML Image as link
Qries

Copilăria și familia

Grigore Moisil s-a născut la Tulcea pe 10 ianuarie 1906, într-o familie cu o puternică tradiție academică și culturală. Străbunicul său, Grigore Moisil (1814-1891), a fost paroh la Năsăud și vicar episcopal greco-catolic pentru ținutul Rodnei. De asemenea, a fost unul dintre fondatorii primului liceu românesc din Năsăud, marcând astfel o contribuție importantă în educația românească.

Tatăl său, Constantin Moisil (1867-1958), a fost un renumit profesor de istorie, arheolog și numismat, ocupând funcția de director al Cabinetului Numismatic al Academiei Române și fiind membru al acesteia. Mama sa, Elena Moisil (1863-1949), a fost institutoare la Tulcea și mai târziu directoare a școlii „Maidanul Dulapului”, actuala Școală Nr. 74 „Ienăchiță Văcărescu” din București.

O familie de intelectuali

Tradiția intelectuală a familiei Moisil s-a perpetuat și în generațiile următoare. Sora sa, Florica Moisil, a fost mama profesoarei Zoe Petre, o personalitate marcantă, fost decan al Facultății de Istorie a Universității din București. De asemenea, fratele său, George C. Moisil (1917-1989), a fost profesor la Catedra de fizică a Institutului/Universității Politehnice București, continuând astfel tradiția academică a familiei.

HTML Image as link
Qries

Moștenirea lui Grigore Moisil

Grigore Moisil a crescut într-un mediu intelectual de elită, care i-a influențat profund parcursul educațional și profesional. Încă de mic, a fost expus unor domenii diverse, de la istorie și numismatică la științe exacte, ceea ce l-a pregătit pentru a deveni una dintre cele mai importante personalități academice ale României.

Astfel, moștenirea sa nu constă doar în realizările proprii, ci și în contribuția sa la păstrarea și dezvoltarea unei tradiții academice puternice, transmise din generație în generație… cititiți continuarea: www.voceanationala.ro

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.