Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

Pictură cu Mihai Viteazul în mărime naturală şi stemele Regatului României, descoperite în clădirea UMFST Târgu Mureș

HTML Image as link
Qries

Lucrările de reabilitare a clădirii centrale a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș au scos la iveală o surpriză de proporții. Pe pereții Sălii festive, sub straturi de vopsea, au fost descoperite picturi de o valoare istorică inestimabilă, inclusiv un portret în mărime naturală al domnitorului Mihai Viteazul.

Această descoperire, anunțată de rectorul universității, prof. dr. Leonard Azamfirei, aduce un nou element de valoare patrimoniului UMFST. Pe lângă portretul domnitorului, pereții și tavanul sălii sunt împodobiți cu stemele Regatului României din perioada 1881-1922, precum și cu decorațiuni ornamentale specifice epocii.

Legătura cu perioada interbelică

Potrivit arhivei universității, o fotografie din perioada interbelică confirmă existența acestor picturi într-o vreme în care sala festivă funcționa drept capelă a liceului. Aceste informații vor sta la baza procesului de restaurare, care va conserva autenticitatea și valoarea istorică a descoperirii.

O descoperire simbolică

Anunțul acestei descoperiri a fost făcut pe 9 august, o dată cu o semnificație istorică deosebită, marcând 421 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul (1558-1601). Astfel, redescoperirea portretului său în această zi accentuează și mai mult impactul simbolic al evenimentului.

HTML Image as link
Qries

Reabilitarea sălii festive

Clădirea centrală a UMFST se află într-un amplu proces de reabilitare, care se va încheia în toamna acestui an. Restaurarea picturilor descoperite va fi inclusă în acest proiect, pentru a asigura conservarea și punerea în valoare a moștenirii istorice a universității.

Descoperirea unor picturi ascunse timp de decenii sub straturi de vopsea reconfirmă valoarea istorică a UMFST Târgu Mureș și aduce în atenția publicului o comoară culturală remarcabilă. Restaurarea acestor opere va oferi viitoarelor generații ocazia de a admira un fragment din trecutul artistic și istoric al României.

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.