Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

Pagina de istorie: Regina Maria, soră medicală şi „mama răniților” la epidemia de tifos din 1916

HTML Image as link
Qries

Epidemia de tifos exantematic care a afectat Europa de Est și Uniunea Sovietică între 1914 și 1922 a fost una dintre cele mai devastatoare crize sanitare din secolul XX. Pentru România, aceasta a reprezentat cea mai mare epidemie din istoria sa, cu o evoluție severă în Vechiul Regat între 1916 și 1919.

Boala s-a extins rapid, fiind favorizată de condițiile precare din timpul Primului Război Mondial. În 1919, epidemia a continuat în zonele din Muntenia anterior ocupate de Puterile Centrale, iar în Bucovina a avut o manifestare mai redusă. În Basarabia, tifosul exantematic s-a menținut până în 1920.

Cauzele și impactul epidemiei

Epidemia a fost parte a unui val de proporții care a afectat întreaga Europă de Est, fiind declanșată de Primul Război Mondial și accentuată de Războiul Civil Rus. Acest val epidemic a pornit din Regatul Serbiei în 1914, răspândindu-se în Imperiul Rus și provocând între 2,5 și 3 milioane de decese numai în Rusia.

Condițiile insalubre din tranșee, lipsa accesului la igienă și suprapopularea taberelor de refugiați și a lagărelor de prizonieri au accelerat răspândirea bolii. Personalul medical s-a confruntat cu o lipsă acută de resurse, ceea ce a făcut ca numărul victimelor să crească dramatic.

Consecințele epidemiei asupra României

România a fost una dintre cele mai afectate țări din regiune, cu un număr ridicat de victime atât în rândul civililor, cât și al soldaților. Criza sanitară a determinat autoritățile să implementeze măsuri stricte de igienă și dezinfectare, precum și să creeze centre de carantină. De asemenea, epidemia a evidențiat necesitatea modernizării sistemului medical, impulsionând dezvoltarea ulterioară a domeniului sănătății publice.

HTML Image as link
Qries

Epidemia de tifos exantematic din 1914-1922 a fost una dintre cele mai grave tragedii sanitare din Europa de Est, cu un impact profund asupra României. Generată de condițiile precare din timpul Primului Război Mondial, boala s-a răspândit rapid, lăsând milioane de victime. Această criză a subliniat importanța măsurilor de prevenție și a evidențiat necesitatea modernizării sistemului medical… citiți mai mult: www.voceanationala.ro

Regina Maria alături de răniţii dintr-un spital de campanie. © Colecţia Diana Mandache
Regina Maria soră medicală şi mama răniților la epidemia de tifos din 1916

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.