Ţara Făgăraşului rămâne o zonă a judeţului Braşov unde obiceiurile şi tradiţiile din perioada sărbătorilor de iarnă sunt păstrate din moşi strămoşi, cum este şi Ceata de feciori, considerat a fi cel mai vechi şi bine păstrat obicei din zonă, atestat documentar în anul 1765.
În seara de Sfântul Nicolae se formază Cetele de Feciori, care se desfax de Sfântul Ioan, când are loc, la Făgăraş, Festivalul Cetelor de Feciori, ajuns deja la ediţia a XIII-a. În această zi se încheie, practic, obiceiurile şi tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă.
„Acest obicei se păstrează în toată Ţara Făgăraşului şi chiar am avut plăcuta surpriză, la parada cetelor, din ziua de Bobotează, să văd cete din sate de care nu mai ştiam că sunt. Sunt sate în mare parte depopulate, unde nu mai prea sunt tineri, dar ei merg la bunicii lor şi reconstituie obiceiul”, a spus Adrian Văluşescu, şef Serviciu Cultură şi Tradiţii, din cadrul Centrului Cultural Reduta din Braşov.
Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.
foto: DescoperimRomania.ro
Comments are closed.