Unul din zece copii nu are suficientă mâncare și se duce flămând la culcare, iar în 80% dintre gospodării, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, muncesc acasă. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat în acest an de World Vision România.
O cincime dintre copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”, lansat de Fundația World Vision România.
Unul din 14 copii afirmă că are o viață rea. Mai mult, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai gospodăriei.
Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutați de nimeni când nu știu să-și facă tema pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi.
Conform studiului, peste o treime din părinții chestionați recunosc că țipă sau strigă la copii, 11% îi îmbrâncesc sau zgâlțâie pe copil, iar 4% îi jignesc. O proporție similară – peste 30% – dintre părinți consideră că pentru a-ți găsi de lucru este mai important să ai relații decât să termini o școală, conform aceluiași raport.
„Comparativ cu valurile precedente ale cercetării, în cea actuală, care acoperă și lunile de criză sanitară și umanitară provocată de pandemia de COVID-19, se poate observa o creștere a ponderii celor care declară că au adoptat măsuri de criză precum: cumpărarea de alimente în cantități mai mici; împrumutarea sau primirea de alimente de la rude/prieteni; cumpărarea a mai puține rechizite, cărți pentru școala copilului”, se arată într-un comunicat al WVR citat de Mediafax.
Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural – 2020” cuprinde datele și analiza unei cercetări de teren realizate în perioada iunie-august 2020, pe baza metodologiei elaborate de World Vision România, ce prezintă deopotrivă perspectiva adulților și a copiilor.
Eșantionul cercetării a cuprins 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane. Au fost culese informații de la 936 de adulți și 2.931 de copii… citiți continuarea: www.digi24.ro
sursa foto: ovid.ro
Comments are closed.