„Iubiți-vă țara și nu vă învrăjbiți, nu vă dușmăniți! Pentru că această minune a lui Dumnezeu, care este România, ar putea fi distrusă. Pentru că, lesne de înțeles, salvată fiind România, ar putea fi salvată și Basarabia.”
Grigore Vieru
„De fiecare dată, eu vin din Basarabia pentru a lua o gură de aer curat. La București, la Craiova sau oriunde. Dar, din păcate, uneori, mă întorc la Chișinău mai zdrobit sufletește. Recent, am fost la Constanța, la o manifestare religioasă și un ziarist m-a întrebat ce-ar putea face românii de aici pentru românii din Basarabia. Și am răspuns așa: „Iubiți-va țară și nu va învrăjbiți, nu va dușmăniți. Pentru că această minune a lui Dumnezeu, care este România, ar putea fi distrusă. Nu din afară, de dușmanii din afară, ci din interior. Deci, îndemnul: „Iubiți-va țară și nu va dușmăniți!“ cred că este primul lucru pe care românii din țară l-ar putea face pentru frații lor din Basarabia. Pentru că, lesne de înțeles, salvată fiind România, ar putea fi salvată și Basarabia.“ — Grigore Vieru
Grigore Vieru (14 februarie 1935 – 18 ianuarie 2009) a fost un poet român din Republica Moldova, renumit pentru contribuțiile sale importante la literatura română și pentru promovarea identității naționale românești în Basarabia. S-a născut în satul Pererîta, județul Hotin, Regatul României (astăzi în raionul Briceni, Republica Moldova). A absolvit școala primară în 1950 și liceul în Lipcani în 1953. În 1958, a terminat studiile la Institutul Pedagogic “Ion Creangă” din Chișinău, la Facultatea de Filologie și Istorie.
Debutul literar al lui Grigore Vieru a avut loc în 1957 cu placheta de versuri pentru copii “Alarma”, apreciată de critici. De-a lungul carierei, a publicat poezii atât pentru copii, cât și pentru adulți, explorând teme precum dragostea maternă, limba română și identitatea națională. Lucrări importante includ “Numele tău” (1968) și “Trei iezi” (1970), ultima fiind retrasă temporar de cenzura sovietică pentru promovarea simbolurilor naționale românești.
Vieru a fost un susținător activ al valorilor culturale românești în Basarabia. A participat la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, contribuind la adoptarea grafiei latine. În 1993, a devenit membru corespondent al Academiei Române, în semn de recunoaștere a meritelor sale literare.
Grigore Vieru a decedat la Chișinău, pe 18 ianuarie 2009, lăsând o moștenire literară valoroasă. Poeziile și activitatea sa continuă să inspire generații din Republica Moldova și România.
Comments are closed.