Press "Enter" to skip to content

Evenimentele sângeroase de la Vadu Roşca: Cum a fost transformat Nicolae Ceauşescu din criminal în erou

În paginile istoriei României, figurează multe personaje controversate, iar Nicolae Ceauşescu, fără îndoială, ocupă un loc fruntaș. Din umbra evenimentelor mai puțin cunoscute, se relevă povestea reprimării unei revolte anticomuniste în 1957, și contrastează cu imaginea unui criminal care, cu un deceniu mai târziu, era salutat ca un erou.

Într-o zi de 4 decembrie 1957, țăranii din Vadu Roşca, judeţul Vrancea, și-au manifestat opoziția față de colectivizarea forțată. Răspunsul autorităților, conduse de Nicolae Ceauşescu, la vremea aceea general-locotenent de armată și șeful Direcției Superioare Politice a Armatei, a fost unul brutal. Cu ajutorul trupelor de securitate, acesta a ordonat deschiderea focului, rezultând în moartea a nouă țărani și rănirea altor 48. Evenimentele de la Vadu Roşca nu au rămas fără urmări, multe dintre victimele acestui atac fiind ulterior întemnițate în închisorile comuniste.

Niţu Stan, unul dintre țăranii reținuți, își amintește de întâlnirea directă cu Ceauşescu, care a fost chemat să conducă ancheta. Experiența sa în custodia autorităților a fost una traumatizantă, fiind supus la torturi fizice brutale.

După evenimentele sângeroase de la Vadu Roşca, Ceauşescu a intervenit și în comuna Răstoaca. Deși această a doua intervenție nu s-a soldat cu vărsare de sânge, prezența sa a fost menită să instaureze teamă și respect. Jurnalistul Radu Borcea, martor al evenimentelor, descrie în cartea sa „Colectivizarea sufletelor sau memoria pământului confiscat”  detaliile acestei vizite, evidențiind contrastul dintre figura autoritară a lui Ceauşescu și promisiunile sale de o viață mai bună pentru țărani.

Cu toate acestea, un deceniu mai târziu, imaginea lui Ceauşescu în același județ era complet schimbată. În 1966, la Focșani, el a fost primit ca un erou, salutând mulțimea și promovând idei pozitive. Istoricul focșănean Florin Dîrdală subliniază transformarea retoricii lui Ceaușescu de-a lungul anilor, contrastând discursul său de la Vadu Roşca cu cel de la Focșani.

În pofida realității represive, presa vremii a ales să prezinte vizita lui Ceaușescu sub lumină pozitivă, ca un moment de democrație și respect față de drepturile țăranului.

Viața și cariera lui Nicolae Ceaușescu sunt pline de nuanțe și contradicții. De la represiunea violentă a revoltei țăranilor din Vrancea la prezentările favorabile din presă, istoria sa reflectă complexitatea perioadei comuniste din România și provocările cu care se confrunta țara în acei ani tulburi.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.