Este aproape imposibil de determinat când a apărut primul tip de cămașă, dar se consideră că acest tip de îmbrăcăminte ar fi putut să fie purtat de populația aparținând culturii Cucuteni. Este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizatură în partea de sus.
Ia este de fapt o cămașă de sărbătoare, confecționată din panză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. În jurul gâtului este întărită cu un șnur răsucit, iar manecile, de cele mai multe ori, sunt încrețite la umeri și la încheieturile mâinilor.
Tehnica decorarii iei s-a transmis de la o generație la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură.
Ia a fost făcută celebră în lume de personaje de mare influență, precum Regina Maria a României sau Maria Tănase. Regina Maria, o englezoiacă de o frumusețe clasică, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, adora costumul popular românesc pe care nu ezita să-l îmbrace și în care s-a lăsat fotografiată de nenumărate ori.
Astăzi, ia românească, odată obiect de artizanat, a devenit o piesă vestimentară modernă.
Descoperă mai multe informaţii pe tvhappy.ro & tarancutaurbana.ro
Foto: 2.bp.blogspot.com, romaniatourism.com
Comments are closed.