Ideea unei catedrale naționale nu este nouă, ea a fost propusă de sinodul bisericii autocefale române și regele Carol I și reluată în anii de după Primului Război mondial, când au și apărut schițe de proiecte ale arhitecților perioadei (cea mai cunoscută fiind a arhitectului Petre Antonescu) și a fost susținută de patriarhul Miron Cristea. Această tendință spre o biserică națională nu aparține numai bisericii ortodoxe, ci a avut reflectări și în lumea protestantă (de ex. în Anglia a fost construită o astfel de catedrală).
Uitat în anii comunismului, proiectul a fost reluat după 1989, susținut de o mare parte din populație.
Care a fost amplasamentul inițial
În anii 20 , atunci când s-au realizat catedrale ortodoxe în zona centrală a tuturor orașelor din Transilvania și Banat (cu câteva excepții, când morfologia urbană nu a permis-o, vezi Brașov sau Sighișoara), s-a discutat și despre construcția unei catedrale patriarhale la București, scrie Bogdan Suditu, expert în locuire, pe pagina sa de facebook.
Discuțiile vizau două amplasamente, potrivit lui Bogdan Suditu:
1. pe maidanul batiștei – pe locul actual al Intercontinentalului, în vecinătatea Primăriei (primăria era în epocă în fosta casă Hagi-Moscu situată pe locul actualului Teatru Național);
2. la poalele dealului Arsenalului, pe locul acestuia, în spatele Mănăstirii Mihai Vodă (Arhivele Statului), cu deschidere către Piața Senatului (situată la intersecția actuală a Bd.Națiunilor Unite cu splaiul Dâmboviței și capătul Căii Victoria; fundația clădirii Senatului a fost utilizata ulterior pentru realizarea blocului Gioconda).
“Istorie urbană contrafactuală: ce-ar fi fost dacă s-ar fi realizat atunci? În ambele cazuri dimensiunea construcției ar fi fost alta, prin rationala raportare la clădirile din vecinătate și caracteristicile amplasamentului (?), terenul Cazarmei fiind ocupat deja cu o construcție reprezentativă, ideea demolării cartierului Uranus pentru o clădire mamut nu s-ar fi realizat (?), clădirea Arhivelor Statului și întreg ansamblul cartierului din jur ar fi fost în picioare și azi (?) etc. etc. N-a fost să fie! … Dar ce-ar fi dacă pe viitor….”, a explicat expertul în locuire.
surse imagini: Stejărel Olaru, revista Urbanismul
Comments are closed.