Press "Enter" to skip to content

Atentat la moștenirea culturală! Casa lui Vasile Alecsandri, în paragină din cauza neînțelegerii dintre autorități

Muzeul de la Mirceşti sau Casa memorială Vasile Alecsandri a ajuns o ruină. Este primul muzeul literar din România si avea anual cinci mii de vizitatori.

Povestea locuinței lui Alecsandri începe undeva în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Este deja cunoscut faptul că poetul a moştenit casa de la părintele său, Vasile Alecsandri. Locuinţa făcea parte dintr-un ansamblu mult mai mare aflat în centrul oraşului Bacău. Până să fie finalizată naţionalizarea casa a rămas în patrimoniul familiei poetului. Apoi o parte din ansamblu a fost demolat, dar această casă a fost inclusă pe lista monumentelor istorice în 1980. După 1989, când Revoluția teoretic ar fi trebuit să îndrepte lucrurile, casa a revenit doamnei Florica Urziceanu, care este descendentă a poetului.

Casa a fost construită în 1867 și a fost lăsată prin testament Academiei Române. În perioada comunistă, însă, a fost preluată abuziv de autorități, iar Academia Română a solicitat restituirea ei abia în 2005. După un proces lung de patru ani, instituţia a câștigat dreptul de a reintra în posesia imobilului și a mausoleului în care a fost înmormântat poetul.

Consiliul județean nu a înaintat și propunerea de a preda și terenul întrucât această propunere nu era prevăzută prin hotărârea judecătorească”, a declarat Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt CJ Iași.

„Academia Română se află în imposibilitatea de a finaliza procedura de preluare a imobilui întrucât, (…) Consiliul Județean Iași solicită efectuarea cadastrului, dar fără terenul pe care Consiliul Județean Iași refuză să ni-l predea, nu se poate face înscrierea în Cartea Funciară”, a transmis Academia Română printr-un comunicat.

Casa Memorială se află în administrarea Muzeului Literaturii Române. Iar conducerea ar fi dispusă să investească în reabilitarea imobilului.

Există varianta în care, pe baza unui protocol, unui parteneriat bineînțeles, Academia să cesioneze muzeului, respectiv Consiliului Județean, clădirea și în acel moment automat putem face investiții”, a spus Adriana Bondor, director adjunct al Muzeului Literaturii Române.

Și autoritățile locale și-ar dori să poată moderniza clădirea, în speranţa că vor veni mai mulţi turişti.

Dacă l-am avea în proprietate am putea accesa fonduri europene. Potențial turistic există, numai situația creată, cu degradarea, care pe zi ce trece se accentuează, nu poate fi rezolvat”, a spus Petre Antăluț, primarul comunei Mircești

 

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.