Press "Enter" to skip to content

Angajată a unei multinaționale, împinsă la sinucidere de presiunile conducerii

O angajată a companiei Atos din Timișoara, în vârstă de 33 de ani, s-a sinucis pe 30 august 2024, după ce ar fi fost supusă la presiuni din partea angajatorului. Aceasta a fost găsită moartă în baia apartamentului său, tragedia fiind legată de presiunile făcute asupra sa pentru a-și îmbunătăți performanțele sau să-și dea demisia. Cu doar o zi înainte, femeia ar fi fost pusă în fața unui ultimatum de către superiori.

Cazul a generat o serie de reacții, atât la nivelul companiei Atos, cât și din partea autorităților. Conducerea Atos din Franța a inițiat o investigație internă și un audit extern pentru a analiza circumstanțele tragediei. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiș a demarat, de asemenea, o anchetă pentru a verifica situația și presiunile la care angajata ar fi fost supusă.

Potrivit consultantului în management Doru Șupeală, presiunile exercitate asupra angajatei au venit în contextul unor evaluări neconforme, compania încercând să se debaraseze de angajați în condiții neclare. Șupeală a menționat că femeia a lucrat timp de opt ani la companie, fără să primească anterior evaluări negative, dar a fost inclusă brusc pe o “listă neagră” a angajaților de care compania voia să scape. Aceste presiuni au afectat-o profund, având și antecedente de depresie, ceea ce a dus la deznodământul tragic​.

Detalii suplimentare au scos la iveală faptul că această situație este parte a unei probleme mai ample legate de cultura organizațională din unele companii multinaționale. Consultantul Doru Șupeală a explicat că, în cazul Atos, nu doar angajata din Timișoara a fost afectată, ci și alți angajați din diverse orașe din România. Aceștia au fost puși în fața unor evaluări nejustificate, în ciuda faptului că unii nu aveau sarcini de lucru efective.

Conform relatărilor, unii angajați au fost notificați că performanța lor este sub standardele companiei și li s-a cerut să se prezinte la birou cinci zile pe săptămână, chiar dacă locuiau în alte orașe. În cazul angajatei din Timișoara, presiunea a culminat într-o întâlnire la sediul companiei, unde superiorul ei direct ar fi țipat la ea, cerându-i să prezinte un plan de îmbunătățire în doar 24 de ore sau să demisioneze. Acest tip de abordare, bazat pe presiuni toxice și lipsă de empatie, a generat un val de indignare în rândul publicului și al comunității din domeniul muncii.

După publicarea cazului, compania Atos a anunțat că va demara o investigație internă, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiș s-a autosesizat pentru a cerceta dacă au fost încălcate drepturile angajatei sau dacă s-au comis abuzuri la locul de muncă.

Surse: Ziua de Vest – Ziua de Vest, Libertatea, radioromania.ro

HTML Image as link
Qries

sursa foto: ©Krakenimages.com – stock.adobe.com

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries