Press "Enter" to skip to content

10 septembrie 1872: A încetat din viață Avram Iancu, cel mai mare erou național al românilor din Transilvania

10 septembrie 1872: A încetat din viață Avram Iancu, cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți. Comitetul de înmormântare l-a declarat „erou al națiunii”

Avram Iancu, lider al Revoluției Române din Transilvania (1848-1849), s-a remarcat prin devotamentul său fervent pentru libertate. Începând cu primăvara anului 1848, el a avut o contribuție esențială la mobilizarea moților din Munții Apuseni, luptând pentru apărarea drepturilor și pentru victoria cauzei lor. Acest angajament neclintit i-a adus o mare popularitate printre contemporanii săi, după cum relatează istoricul Silviu Dragomir în lucrarea sa “Avram Iancu” publicată în 1965.

Născut în Vidra de Sus în 1824, Avram Iancu a urmat studiile liceale la Cluj și apoi Facultatea de Drept, devenind avocat în 1848. A fost un promotor activ al drepturilor românilor transilvăneni și a avut un rol de lider în diverse adunări și evenimente revoluționare, inclusiv la Marea Adunare Națională de la Blaj. În ciuda dificultăților, el a continuat să conducă și să coordoneze acțiunile militare și politice ale românilor din Transilvania, contribuind semnificativ la rezistența împotriva autorităților maghiare și austriece… citiți continuarea

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries