Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig – d. 17 septembrie 1823, Avrig) a fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818, a înființat la București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.
Educație și Carieră Timpurie.
Născut într-o familie de țărani liberi, Gheorghe Lazăr a urmat școala primară la Avrig, avându-l ca dascăl pe Ioan Barac. Ulterior, a studiat la Liceul Piarist din Cluj (1798-1805), cu o scurtă perioadă la Liceul Catolic din Sibiu în 1802. După obținerea bacalaureatului, a primit o bursă de la Biserica Ortodoxă pentru a studia la Viena. Acolo, Lazăr a urmat cursuri de filozofie, istorie, științe fizico-matematice și teologie. Revenit în Transilvania, a fost hirotonit arhidiacon și a obținut un post la Școala teologică ortodoxă din Sibiu. A tradus lucrări pedagogice și a creat un manual de pedagogie în limba română.
Conflictul cu Biserica Ortodoxă.
În 1815, Gheorghe Lazăr a candidat pentru funcția de episcop al Aradului, dar mitropolitul Ștefan Stratimirovici s-a opus. În același an, s-a confruntat cu episcopul Vasile Moga, care susținea învățământul în limba slavonă, împiedicând activitatea culturală a lui Lazăr și interzicând tipărirea manualelor în română. În urma unui proces disciplinar, Lazăr a fost destituit și pus sub supravegherea autorităților. Acest incident l-a determinat să se mute la București în 1816, unde a început să predea ca profesor particular.
Înființarea Școlii de la Sfântul Sava
Sprijinit de Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, Gheorghe Lazăr a promovat ideea unei școli românești de nivel științific în Țara Românească, unde învățământul se desfășura predominant în limba greacă. La 24 martie 1818, a obținut aprobarea pentru înființarea unei școli românești și a început să predea în limba română într-un local improvizat din centrul Bucureștiului, la Sfântul Sava. Inițial, elevii săi erau fii de meseriași și târgoveți, în timp ce fiii boierilor frecventau școlile grecești. Noua instituție a devenit rapid un centru important de cultură românească. Printre primii săi elevi s-au numărat Petrache Poenaru, Daniel Tomescu și Simion Marcovici.
Contribuții și Impact.
Gheorghe Lazăr a fost un răspânditor de cultură într-o epocă în care educația era rezervată claselor sociale înstărite. Cursurile sale în limba română au avut un impact major, deschizând noi orizonturi pentru mulți români. A tradus și a scris cărți în limba română, aducând cunoașterea științelor matematice și filosofiei aproape de popor.
Participarea la Revoluția din 1821.
În timpul Revoluției din 1821, Gheorghe Lazăr și elevii săi s-au alăturat lui Tudor Vladimirescu, ajutând la fortificarea taberei de la Cotroceni și instruindu-i pe panduri în mânuirea armelor. Documentele istorice menționează activitatea sa inginerească, inclusiv ridicarea topografică a unor moșii.
Comments are closed.