Press "Enter" to skip to content

Controversele istoricilor privind traducerea inscripției „Decebalus per Scorilo“ descoperită la Sarmizegetusa

În inima istoriei dacice se ascunde o enigmă care a stârnit dezbateri aprinse în rândul istoricilor: inscripția “DECEBALVS PER SCORILO”. Vasul ce poartă această misterioasă inscripție a fost găsit în situl arheologic Sarmizegetusa Regia în anii ’50 și este astăzi expus la Muzeul Național de Istorie a României. Deși a trecut mult timp de la descoperirea sa, semnificația exactă a inscripției continuă să rămână un subiect de dispută.

Vasul prezintă particularitatea de a avea ștampilele realizate în litere latine, care au fost grupate în patru perechi de cartușe, fiecare pereche conținând inscripția “DECEBALVS” și formula “PER SCORILO”. Interesant este faptul că un fragment ceramic cu inscripția “PER SCORILO” a mai fost identificat la începutul secolului al XIX-lea, dar nu s-a păstrat și nu s-a cunoscut existența lui decât în 1968, când au fost publicate rapoartele austriece.

Semnificația exactă a inscripției a generat nenumărate teorii. Una dintre cele mai populare a fost propusă de Constantin Daicoviciu, care considera că inscripția este în limba dacă și se traduce ca “Decebal fiul lui Scorilo”. Acesta face legătura cu sursele antice care amintesc de regi daci cu astfel de nume și presupune că cuvântul “per” ar putea fi echivalentul cuvântului latin “puer” care înseamnă “copil”.

În contrast, alți istorici, precum Ion Horațiu Crișan și I.I. Russu, consideră că inscripția este în latină și face referire la proprietarul vasului și olarul care l-a creat. C.C. Petolescu merge chiar mai departe și sugerează că inscripția este de fapt o dedicație, “de la Decebal pentru Scorilo”, sugestie care ar însemna că ambele nume ar putea reprezenta personaje regale.

Vasul, care a fost restaurat din fragmente ceramice descoperite în centrul unei clădiri cu plan circular, oferă o privire asupra sfârșitului secolului I p. Chr. și a culturii dacice. Cu toate acestea, semnificația inscripției rămâne, cel puțin deocamdată, un mister.

sursa: adevarul.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.