Press "Enter" to skip to content

Mihail Sadoveanu, un sinistru comunist şi munte al literaturii române

Mihail Sadoveanu, unul dintre cele mai cunoscute nume ale literaturii române, este adesea privit cu ambiguitate din cauza alegerilor sale politice. Născut într-o perioadă tulbure de transformări și conflicte, Sadoveanu a traversat o serie de experiențe de viață care i-au influențat viziunea politică, mutându-se de la idealurile democratice la susținerea regimului comunist.

Sadoveanu s-a născut în 1880, într-un moment de înflorire a României, după Războiul de Independență. În tinerețea sa, a fost influențat de mișcarea socialistă care câștiga teren în Europa. Totuși, idealurile democratice au avut un rol important în viața și cariera sa timpurie. În perioada interbelică, a fost un susținător al monarhiei constituționale și a devenit chiar vicepreședinte al Senatului.

Mai mult, Sadoveanu a fost preşedinte al Adunării Deputaţilor (5 decembrie 1946-24 februarie 1948), ultimul înaintea desfiinţării celor două camere şi formarea Marii Adunări Naţionale ca for legislativ unicameral. În calitatea sa oficială de preşedinte a acestei adunări, Sadoveanu a semnat decrete de pedeapsă cu moartea, sentinţe date de tribunalele comuniste şi, în vara anului 1947, a prezidat şedinţele Camerei care a scos în afara legii partidul de opoziţie PNŢ. Conform cercetătorului Victor Frunză, el a fost un participant activ la acestă înscenare, fiind deranjat de expunerea averii sale personale în presa naţional-ţărănistă… citiți continuarea pe historia.ro

Gheorghe Gheorghiu.-Dej, Mihail Sadoveanu, Constanţa Crăciun, C. I. Parhon, Gh. Florescu, Leontin Sălăjan, Emil Bodnăraş în prezidiul adunării festive de la Ateneul Român consacrată celei de a treia aniversări a R.P.R.(26 decembrie 1950)

Dezbaterea asupra rolului și deciziilor lui Sadoveanu în acea perioadă este intensă. Unii critici susțin că a fost un oportunist, care și-a trădat idealurile democratice pentru a se adapta la noul regim politic.

sursa foto: amintiridincomunism.wordpress.com

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.