Press "Enter" to skip to content

Acvila de munt – pasărea de pe stema naţională a României

Acvila a fost, încă din cele mai vechi timpuri, deopotrivă stindard, drapel şi simbol al unor imperii şi civilizaţii. Nu a fost deloc o pasăre străină de istoria şi tradiţiile noastre, astfel încât, de la vulturul primilor Basarabi la stema statului român de astăzi, acvila de munte ne-a vegheat drumul şi destinul ca popor.

Acvila de munte (Aquila chrysaetos, pe numele ei ştiinţific) este pasărea asociată aproape întotdeauna de oameni cu definiţia şi imaginea de vultur, cu toate că vorbim nu doar de două specii sensibil diferite, ci chiar de două familii separate. Astfel vulturii, sau vultanii accepţiunea corectă a termenului grupează o subfamilie distinctă în cadrul familiei Accipitridae care cuprinde păsări de talie mare, cu aripi lungi şi late şi coadă scurtă, majoritatea cu gât golaş, adaptat scormonitului în cadavre, şi picioare relativ firave, echipate cu ghiare scurte şi drepte.

Stema României, adoptată de Parlament în anul 1992, are la bază stema din perioada interbelică, proiectată de heraldistul József Sebestyén. Faţă de aceasta din urmă, anumite semne au fost eliminate, unul dintre acestea din neştiinţă.

Stema României constă într-o acvilă, pe un scut, având aripile deschise; în cioc ţine o cruce, iar în gheare o spadă şi un sceptru.

Surse: wikipedia.ro www.gds.ro
Sursă foto: shutterstock.com

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.