Press "Enter" to skip to content

16 martie 1957: A încetat din viață Constantin Brâncuși, geniul sculpturii moderne universale

CALENDAR ISTORIC: 16 martie

1457: A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

1705: Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic, hirotonisirea având loc în ziua următoare. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat în această calitate a fost instalarea unei tipografii la Râmnic.

1821: Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1871: Guvernul Lascăr Catargiu a dizolvat Parlamentul.

1883: S-a născut Carol Ardeleanu, prozator român (d. 1949)

Până în 1913 fiind colaboratorul destul de activ al Luceafărului condus de Al. Ciurea și de Octavian Tăslăuanu. Publică în alte reviste precum: Flacăra (sub condu­cerea lui C. Banu), Viața literară, Vremea, Universul literar, Cuvântul liber. După Primul Război Mondial a publicat versuri în Sburătorul, urmând să publice mai apoi volume de nuvele și romane. Opera sa descrie mediile și categorii sociale supuse condițiilor dure de viață: pescarii, tăbăcarii, minierii, prostituatele și vagabonzii.

1883: S-a născut Carol Ardeleanu, 1897: Margareta Sterian, pictoriță, poetă română (d. 1992)
A fost o pictoriță, scriitoare și traducătoare română, de origine evreiască din România.

Împreună cu poeta bucovineană de origine evreiască Dusza Czara-Rosenkranz⁠(de) a publicat în 1935 antologia Poezia poloneză contemporană, iar, în 1979, i-a apărut volumul de proze autobiografice Oblic peste lume.
A fost căsătorită de două ori, prima dată cu un bancher din Ploiești, iar a doua oară cu poetul, consilierul economic și diplomatul Paul Sterian.

1897: Legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură din România.

1947: A apărut, la București, „Revista literară”, condusă de Miron Radu Paraschivescu.

1957: A încetat din viață Constantin Brâncuși, (n. 1876) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși au constat mai ales din reprezentări clasice ale formei umane. Perioada dintre 1897 și 1907 este caracterizată de o acumulare sensibilă de cunoștințe și îndemânare, dar și de căutarea a diferite soluții de modelare a materialelor. După 1905, viziunea artistului a devenit mai clară și mai puternică. Ca o consecință imediată, transformarea structurii operei sale a suferit o evoluție rapidă, astfel încât, începând încă din 1907, reprezentările antropomorfe încep să cedeze locul sculpturilor care îl vor prefigura pe artistul Brâncuși de mai târziu, acela care va urma să intre în conștiința universală.

Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

1965: A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

Sursa/preluare – wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.