Press "Enter" to skip to content

15 martie 1940: A încetat din viață Nae Ionescu, filosof şi gânditor creştin

CALENDAR ISTORIC: 15 martie

1812: S-a născut Maria Burada, prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru (d. 1886)

1831: S-a născut Pantazi Ghica, prozator, a fost un scriitor, critic literar, dramaturg, politician, avocat român, cunoscut și sub pseudonimele Tapazin, G. Pantazi sau Ghaki.

Proeminent reprezentativ al curentului liberal, el a fost fratele mai mic și colaborator îndelungat al lui Ion Ghica, care a servit ca prim-ministru al Regatului României în perioada 1866-1867 și din nou în 1870-1871. Pantazi Ghica și-a început cariera politică ca participant la Revoluția Română din 1848, colaborator al istoricului și activistului Nicolae Bălcescu, și membru al grupării radicale condusă de C. A. Rosetti.

Deși a fost implicat de două ori în administrația județului Buzău, Ghica a locuit mare parte din viața sa în exil sau la București, și a fost militar al armatei Imperiului Otoman în timpul Războiului Crimeei. După 1875, a fost membru proeminent al Partidului Național Liberal.

1876: A apărut, la București, ziarul Timpul, organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

1915: A avut loc, la București, prima audiție a “Simfoniei a II-a în La major op. 17”, de George Enescu.

1915: S-a născut Nicolae Botnariuc, a fost un zoolog și biolog român, ales ca membru al Academiei Române (corespondent în 1974 și titular în 1990). A fost autor a peste 150 de lucrări științifice, a condus colectivul de elaborare a lucrării Fauna României, ca și prima expediție românească transafricană (1970-1971). A fost membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

1940: A încetat din viață Nae Ionescu, a fost un filozof, logician, pedagog, teoretician antisemit și jurnalist român. Filozofia sa a fost numită trăirism, o variantă românească a vitalismului, incluzând elemente mistice și teologice din tradiția creștin-ortodoxă și axată pe preponderența trăirii asupra intelectului.

Cuvântul a fost tradus din limba germană “Lebensphilosophie” (filozofia trăirii), de criticul Șerban Cioculescu, Nae Ionescu a adunat în jurul său o pleiadă de membri ai generației de aur interbelice, a literaturii și gândirii românești, ca Vasile Băncilă, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Petre Țuțea, Constantin Noica și alții.

Prin publicistică, mai ales prin intermediul ziarului Cuvântul, s-a implicat în dezbaterea politică, susținând inițial doctrina țărănistă, apoi ideea unei monarhii organice (reprezentate de regele Carol al II-lea), iar din vara anului 1933 a trecut spre Mișcarea Legionară și antisemitism militant manifestat în ultima parte a vieții sale.

Este înmormântat la Cimitirul Bellu din București, sub atenta supraveghere a agenților de poliție[8]. Discursul funebru a fost ținut de Mircea Eliade, deși C. Rădulescu-Motru pregătise și el unul. În asistență: Octav Onicescu, Perpessicius, Dem. Theodorescu, Cella Delavrancea, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Ștefan Ion Gheorghe, Dragoș Protopopescu, Vasile Băncilă și, desigur, familia (soția, copiii, sora, cumnatul, generalul Vasile Panaitescu). S-au publicat necrologuri semnate de Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Nicolae Tatu, Camil Petrescu, Pamfil Șeicaru ș.a.

1945: Al Doilea Război Mondial: Armata română duce lupte grele pentru eliberarea orașului cehoslovac Branska-Bystrica.

2021: Filmul Colectiv regizat de Alexander Nanau a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar la cea de-a 93-a ediție a Premiilor Oscar. Este primul film românesc nominalizat la Oscar.

sursa/preluare – wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.