Press "Enter" to skip to content

Românca care a descoperit radioactivitatea artificială şi a provocat prima ploaie artificială

Ștefania Mărăcineanu. A fost o chimistă și fiziciană română de renume internațional, care a formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii. Savanta a uimit lumea științifică a Europei Interbelice cu teoriile ei despre radioactivitatea artificială, o veritabilă revoluție în domeniul științei, și procedeul de declanșare artificială a ploii.

Ștefania Mărăcineanu s-a născut în București, pe 18 iunie 1882. Despre viața ei timpurie se știu foarte puține lucruri, cu excepția faptului că a avut o copilărie nefericită, despre care nu a vrut să vorbească niciodată. A avut însă o carieră strălucitoare în domeniul științelor. În 1910, a terminat cursurile Facultății de Științe Fizico-Chimice, și a predat o perioadă la Școala Centrală din București, o școală publică de fete, potrivit wikipedia.ro

În 1922, sosea la Paris cu o bursă din partea Ministerului de Ştiinţe din România, pentru a urma cursurile de radioactivitate ținute de Marie Curie la Institutul Radiului din Paris. Remarcată de aceasta, Mărăcineanu a fost acceptată în laboratoarele savantei, unde a lucrat cu oameni de ştiinţă remarcabili. 

Aici descoperă cum se produce radioactivitatea artificială, lucru demonstrat şi în teza sa de doctorat, susţinută la Sorbona, în 1924. Susţinerea tezei a avut loc în faţa unei comisii din care făcea parte şi Marie Curie, notează rador.ro. 

Ștefania Mărăcineanu a pierdut Nobelul în favoarea savanților francezi

În 1935, soţii Frederic şi Irene Joliot-Curie (n.r. fiica savanților Pierre Curie și Marie Curie) sunt cei care câştigă Premiul Nobel, pentru fantastica descoperire a radioactivităţii artificiale, deși toate datele arată că românca este prima care a făcut revoluționara descoperire. 

De altfel, Ștefania Mărăcineanu și-a exprimat consternarea pentru faptul că Irene Joliot-Curie folosise o mare parte din observațiile ei de lucru referitoare la radioactivitatea artificială, fără să o menționeze.  

HTML Image as link
Qries

Românca  a susținut public că a descoperit radioactivitatea artificială în timpul anilor ei de cercetare din Paris, iar dovadă stă chiar lucrarea ei de doctorat, prezentată cu mai bine de 10 ani înainte.  

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries