Calendar istoric: 8 DECEMBRIE
1832: A apărut la București, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu, primul număr din „Buletin, gazeta administrativă”, primul periodic românesc oficial, actualul „Monitor Oficial” al României.
1846: Inaugurarea localului Bibliotecii Române din Paris, care va deveni și sediul „Societății studenților români”.
1860: S-a născut Ion Dragalina, general român (d. 1916). A fost un general român, care a murit eroic în luptele din Valea Jiului în Primul Război Mondial.
1876: S-a născut Hortensia Papadat-Bengescu, a fost o prozatoare, romancieră și nuvelistă importantă din perioada interbelică.
1876: S-a născut Constantin I. Moisil, istoric român.
A fost un profesor de istorie, arheolog și numismat român, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei, fiul lui Constantin Gr. Moisil.
În anul 1948 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.[4] A fost părintele numismaticii românești, punând bazele primei școli din România, care studiază monedele.
De asemenea, a fost și șeful Arhivelor Naționale. A fost nepotul vicarului unit Grigore Moisil și tatăl matematicianului Grigore C. Moisil. Iuliu Moisil (1859-1947) a fost unchiul lui.
1904: România semnează, la Haga, alături de alte 24 de state, “Convenția internațională asupra regimului vaselor Crucii Roșii pe timp de război”.
1920: Atentatul cu bombă din Senatul României. A fost înfăptuit, la 8 decembrie 1920, prin instalarea și amorsarea unei bombe artizanale, de către un grup terorist de extremă stângă. Atentatul trebuia să ducă la o “ridicare a maselor” și la haos, la răsturnarea monarhiei și la instalarea unui regim bolșevic. Vestea atentatului a sosit la Moscova în timp ce o delegație de stângiști români se afla în vizită la Lenin, la Kremlin. Kominternul încerca să fabrice un puci în România.
La 8 decembrie 1920, Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, au pus la cale un atac terorist cu bombă artizanală plasată în sala Senatului României. Goldstein era șeful unui grup anarhist-terorist format din evrei comuniști, condus de Abraham Grinstein, șeful serviciului de terorism cu sediul la Odessa.
Se bănuia că grupul lor nu a acționat singur, ci i-a avut drept complici și pe alții, ca Alecu Constantinescu, conducătorul aripii de extremă stângă a Partidului Socialist din România, care în 1921 s-a desprins din acesta și a format Partidul Comunist din România (cu numele provizoriu de Partidul Socialist Comunist).
Deflagrația i-a ucis pe Ministrul Justiție, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, și pe senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) și Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului au fost și răniți printre care președintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon Nicolescu și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.
Atentatul a dus la condamnarea comuniștilor în Procesul din Dealul Spirii și la interzicerea Partidului Comunist. Conducătorul partidului comunist, Gheorghe Cristescu „Plăpumaru” a respins orice acuzație de conspirație, iar implicarea partidului este încă nedemonstrată. Directivele Cominternului recomandau acțiuni violente, dar nu e sigură implicarea acestuia în atentat. În mărturia sa de la proces, Cristescu a susținut că acțiunile lui Goldstein erau mai degrabă inspirate de anarhism. În octombrie 1921, Goldstein a fost arestat în timp ce încerca să intre clandestin în România venind de la Ruse (Bulgaria).
La 28 iunie 1922, Max Goldstein a fost condamnat la muncă forțată pe viață pentru aruncarea bombei la senat și pentru uciderea a două persoane și rănirea altora. Ceilalți inculpați au fost condamnați la pedepse între o lună și 10 ani de muncă forțată. Sentințele au fost pronunțate după 125 de ședințe.
1921: Inaugurarea Operei Române din București cu spectacolul „Lohengrin”, de Richard Wagner, traducerea lui Șt.O.Iosif, dirijor George Enescu, în regia lui Adalbert Markowsky.
1925: Înființarea în România a „Institutului de Statistică Generală”.
1928: Este transmisă la Radio România prima conferință adresată femeilor.
1941: Al Doilea Război Mondial: Canada și Noua Zeelandă declară război României.
1991: Primele alegeri Prezidențiale în Republica Moldova. Președinte al Republicii este ales Mircea Snegur.
sursa/preluare: wikipedia.org
Comments are closed.