Calendar istoric: 6 DECEMBRIE
1827: S-a născut Nicolae Rosetti-Bălănescu, a fost un politician și ministru de externe (în guvernele Nicolae Kretzulescu 1 și Nicolae Kretzulescu 2), șeful corpului de control al guvernului (în guvernul Nicolae Kretzulescu 2), respectiv ministru de finanțe român.
1831: S-a născut Dimitrie I. Berindei, a fost un politician și ministru român, membru fondator al Partidului Național Liberal.
1835: S-a născut Nicolae Kalinderu, medic român, membru al Academiei Române (d. 1902). A fost unul din membrii fondatori ai Partidului Național Liberal din România, la 24 mai 1875.
1864: S-a născut Nicodim Munteanu, patriarhul României (1939–1948), membru de onoare al Academiei Române (d. 1948). a fost al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1939-1948), călugăr și membru de onoare al Academiei Române.
El a susținut Familia Regală a României și a fost un important anti-comunist, refuzând să sprijine regimul comunist sprijinit de sovietici în procesul de instalare în România în 1945-1947. Patriarhul Nicodim a decedat de pneumonie. Faptul că a susținut mișcarea legionară a fost un fapt destul de controversat.
1912: A avut loc la Brăila primul Congres al muncitorilor din toate porturile României; s-a constituit Uniunea lucrătorilor de transport pe apă și pe uscat din România.
1912: A încetat din viață Ion Mincu, arhitect, membru fondator și președinte al Societății Arhitecților din România, întemeietorul școlii românești de arhitectură (n. 1852).
A fost un arhitect, inginer, inovator, pedagog, profesor universitar și deputat român. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscută și ca arhitectură neo-românească, Ion Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiționale din România.
Exemple în acest sens sunt Bufetul din Șoseaua Kiseleff (1882-1892) și Vila Robescu din Sinaia.
1916: Primul Război Mondial: În București sosește o delegație germană care cere să semneze capitularea orașului. Delegația era condusă de prințul Schaumburg-Lippe, fostul atațat militar al Germaniei în România. Primarul Emil Petrescu, în prezența reprezentanților guvernului (plecat la Iași) a semnat “declarația de capitulare în fața inamicului”. Trupele germane au intrat dinspre Chitila, pe Calea Griviței iar centrul orașului s-a animat de curioși.
1944: Depune juramântul ultimul guvern dinainte de 1989 în care erau reprezentate partidele burgheze (6 decembrie 1944– 5 martie 1945). Premier era Nicolae Rădescu, PNȚ și PNL dețineau 7 ministere, iar FND, 8 ministere.
1949: începutul Experimentului Pitești.
Închisoarea Pitești este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Pitești, România, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952 (cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești). Experimentul Pitești a fost terminat în septembrie 1951 imediat după înlăturarea din fruntea Partidului Comunist Român a comuniștilor extremiști – facțiunea moscovită, Ana Pauker, Teohari Georgescu și Vasile Luka – de către noua linie a desprinderii de Moscova sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Acest experiment poate fi redus la o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România.
Esența metodei folosite la Pitești este transformarea victimelor în călăi, tortura putând fi apreciatǎ drept un simplu mijloc, nu un scop. Scopul experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și în cele din urmă alterarea personalității până la punctul obedienței absolute. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000. A fost cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est.
După anul 1989, generalul de Securitate Alexandru Grunberg Nikolski a decalarat că Securitatea a implementat Fenomenul Pitești la ordinul bucureștean al Anei Pauker care – implicit – executa ordinele moscovite directe ale lui Iosif Vissarionovici Stalin.
1965: S-au încheiat lucrarile la prima magistrală feroviara electrificată din România, Brașov-Predeal.
1998: S-a constituit Casa Națională de Asigurari de Sănătate.
sursa foto: Hope discovery Romania
sursa/preluare: wikipedia.org
Comments are closed.