Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

12 noiembrie 1862: S-a născut Vasile Goldiş, marele om politic care a citit Rezoluţia Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

HTML Image as link
Qries

Calendar istoric: 12 NOIEMBRIE

1330: Bătălia de la Posada se încheie: Voievodul Basarab I învinge armata maghiară prin ambuscadă.

1878: I.L. Caragiale a citit, la banchetul “Junimii”, prima sa creație dramatică: “O noapte furtunoasă”.

1811: S-a născut Constantin Hurmuzaki, politician, ministru, doctor în drept român.

1862: S-a născut Vasile Goldiș, politician român, membru de onoare al Academiei Române. A fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918… citiți mai mult pe: www.voceanationala.ro

1869: A încetat din viață Gheorghe Asachi, scriitor român. Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Țiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu.

A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vieții artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.

HTML Image as link
Qries

1884: La Timișoara s-a introdus iluminatul electric al străzilor. De la acea dată, Timișoara a aparținut, pe lângă Paris, Nürnberg, Steyr și Berlin, primelor orașe din Europa cu iluminat electric stradal.

1894: S-a născut Ion Luca-Bănățeanu, violonist virtuoz și dirijor român. A fost unul din dirijorii permanenți ai Orchestrei de muzică populară Radio, pe care a fondat-o la data de 1 decembrie 1949.

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.

HTML Image as link
Qries