Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, Vața de Jos, Hunedoara, România – d. 28 noiembrie 1989, Sinaia, Prahova, România) a fost un ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde, datorită personalității sale, veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martorii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.
A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București. Arsenie Boca este considerat de unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.
sursa/preluare: wikipedia.org
„Pentru necazurile voastre osteniţi. Căci numai prin necazuri scoate Dumnezeu pe oameni din înţepeneală, din uscăciunea vieţii. Iar necazurile te vor ustura tot mai tare, până când vei căuta să te tămăduieşti.”
„Din buze mulţi Îl urmează pe Domnul, dar când să treacă prin moartea de pe cruce – desăvârşita lepădare de sine – mulţi se dau înapoi.”
„Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuieşte toate neajunsurile”
„Taina lui Iisus era că în trupul Lui se ascundea Dumnezeu; iar taina noastră, a creștinilor, e că în făptura noastră se ascunde Hristos.”
„Dumnezeu coboară între oameni și suie oamenii la Sine, pe scara Sfintei Liturghii.”
„Cine a chemat pe oameni mai duios decât Iisus, ca să-L cunoască pe Dumnezeu ca Tată, iar pe ei înşişi ca fii şi fraţi ai Săi?”
„Rugăciunea e respirația sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor.”
“Căsătoria cere multe motive ca să fie Taină. Când familia nu va mai fi întemeiată pe Taină, oamenii vor fi o turmă de fiare sălbatice, destrăbălate.”
„Cea mai grea luptă în viața aceasta nu este alta decât biruirea de sine. Căci biruirea de sine duce la propășirea binelui.”
„De la cârma minții atârnă totul. Dacă nu ai ordine în minte nu poți avea ordine în viață.”
„Viaţa înfrânată duce la redobândirea sănătăţii încât să poţi deosebi binele de rău.”
„Toate diamantele lumii sunt un gunoi, față de o clipă petrecută în lumina dumnezeiască.”
„A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt.”
„Fă binele și așteaptă răul.”
„În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă”
Arsenie Boca
Comments are closed.