Calendar istoric: 2 AUGUST
1831: S-a născut Gheorghe Burada, a fost un muzician român, dirijor de cor, compozitor și profesor de teorie-solfegii.
1891: S-a născut Mihail Jora, a fost un muzician, compozitor și dirijor român, membru titular (1955) al Academiei Române. Mihail Jora a fost profesor și rector al Academiei Regale de Muzică din București.
1893: S-a născut Alfred Alessandrescu, a fost un compozitor, dirijor, pianist și critic muzical român.
1929: Se înființează Regia Autonomă a Porturilor și Căilor de Comunicație pe Apă (PCA) care ia în exploatare și administrare căile de comunicație pe apă, porturile, vasele aferente, instalațiile de orice fel ș.a..
1936: Ediția a XI-a a Jocurilor Olimpice – Berlin, Germania (2 august – 16 august); România a obținut 1 medalie de argint.
1931: A încetat din viaţă Ștefan Gh. Longinescu, a fost un jurist român, membru corespondent al Academiei Române (din 1910). A fost profesor de drept roman la universitățile din Iași și București. A scris și lucrări de istoria dreptului.
1940: Stalin semnează un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii) de crearea a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească pe o parte din pământul românesc ocupat cu forța de Armata Roșie
Ctitorită de Stalin, crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a fost un moment tragic pentru populaţia locală, care, ulterior, a avut parte de deportări, persecutări, foamete, fiind, în acelaşi timp, lipsită de valorile strămoşeşti.
Decretul din 4 noiembrie 1940 al aceluiaşi Soviet Suprem al URSS legifera delimitarea frontierelor dintre RSS Moldovenească şi RSS Ucraineană, care au fost trasate de o manieră arbitrară, încălcându-se principiul etnic, în baza căruia s-ar fi operat dezmembrarea teritorială a Basarabiei şi a RASSM. În Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, deportările în Siberia au început înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Peste 330 mii de oameni au fost victime ale deportărilor din 1940 şi până în 1953. Din anul 1949, în noua republică socialistă a început colectivizarea. Seceta şi achiziţionarea unei cantităţi mari de produse agricole de către sovietici a dus la foamete, din cauza căreia au murit peste 350 mii de oameni.
1953: Se inaugurează Stadionul Național din București.
2008: A încetat din viaţă Radu Grigorovici, a fost un fizician român de origine evreiască după mamă, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia (1990–1994). A adus contribuții fundamentale la fizica semiconductorilor amorfi; este considerat fondatorul școlii românești de cercetare în acest domeniu. A publicat studii și documente despre Bucovina natală.
surse: wikipedia.org, timpul.md
Comments are closed.