Calendar istoric: 18 IUNIE
1898: A încetat din viaţă Alexandru Papadopol-Calimah. a fost un istoric, publicist și om politic român din secolul al XIX-lea, ministru, ministru de externe și ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, membru al Societății Academice Române, membru și vicepreședinte al Academiei Române.
1855: S-a născut Constantin C. Arion. A fost un politician și ministru de externe român, membru de onoare (din 1912) al Academiei Române. Constantin C. Arion a fost ministru al cultelor și al instrucțiunii publice în perioada 7.7.1900 – 13.2.1901, în guvernul Petre P. Carp. Acesta era descendent al unei familii boierești, menționate în surse începând cu secolul XVIII. Soția sa se numea Maria și era născută Tătăranu. Au avut un fiu pe Dinu Arion, viitorul istoric.
1882: S-a născut Ștefania Mărăcineanu. A fost o chimistă și fiziciană română de renume internațional, care a formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii. Savanta a uimit lumea științifică a Europei Interbelice cu teoriile ei despre radioactivitatea artificială, o veritabilă revoluție în domeniul științei, și procedeul de declanșare artificială a ploii.
Ștefania Mărăcineanu s-a născut în București, pe 18 iunie 1882. Despre viața ei timpurie se știu foarte puține lucruri, cu excepția faptului că a avut o copilărie nefericită, despre care nu a vrut să vorbească niciodată. A avut însă o carieră strălucitoare în domeniul științelor. În 1910, a terminat cursurile Facultății de Științe Fizico-Chimice, și a predat o perioadă la Școala Centrală din București, o școală publică de fete, potrivit wikipedia.ro
1917: A încetat din viaţă Titu Maiorescu.a fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estet, filosof, pedagog, politician și scriitor român, mason, cel de-al 23-lea prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.
1951: A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25 km de granița României cu Iugoslavia.
Deportările în Bărăgan au fost o acțiune întreprinsă în anii 1950 de regimul comunist din România, care a început prin relocarea forțată în Câmpia Bărăganului a populației dintr-o rază de aproximativ 25 km de granița cu Iugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, în urma conflictului izbucnit între Stalin și liderul comunist de la Belgrad, Iosip Broz Tito și, odată efectuat acest „transfer de amploare de dislocare”, a continuat prin condamnarea la muncă silnică a cetățenilor socotiți de regim ca fiind „nesiguri” sau „dușmani”.
2006: A încetat din viaţă Gică Petrescu. A fost un cântăreț și compozitor român de muzică ușoară și populară. De-a lungul a șapte decenii de activitate și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate.
sursa: wikipedia,
Comments are closed.