Press "Enter" to skip to content

12 aprilie 1961 – A decedat Gheorghe Manu, savant creştin şi luptător anticomunist.

Se împlinesc 63 de ani de la moartea Profesorului George Manu. Savant creştin de renume mondial, conducător al Mişcării Naţionale de Rezistenţă, deţinut politic în Zarca Aiudului, George Manu a plecat la Domnul în aprilie 1961, refuzînd asistenţa medicală condiţionată de colaborarea cu regimul comunist. 

Acuzațiile aduse de regimul comunist unui grup de 12 persoane, printre care cinci oameni de afaceri, trei profesori universitari, doi avocați și un militar, în cadrul procesului denumit „Marii Finanțe”, includ trădarea țării, inamicii poporului muncitor, criminali, exploatare, spionaj în favoarea anglo-americanilor și sabotaj al economiei naționale. Acest proces judiciar, fără precedent în istoria României, a avut scopul clar de a distrage atenția opiniei publice de la situația economică precară a României postbelică, după semnarea Convenției de Armistițiu.

„Rușii au furat mult mai mult decât erau obligați românii să le dea prin Tratatul de Armistițiu”, a afirmat Șebran Manu, fiul lui Gheorghe Manu. După instaurarea guvernului Groza pe 6 martie 1945, SUA au acuzat URSS de amestec în afacerile interne ale României. Stalin l-a însărcinat pe Andrei Vîșinski, membru în Comisia Interaliată de Control și procuror general al URSS, să orchestreze procesele publice bolșevice, terminând cu condamnarea la moarte a „vechii gărzi leniniste”, menite să răspundă acuzațiilor americane de ingerințe și să instaureze teroarea.

Una dintre victimele acestui proces a fost profesorul George Manu, care, între 1945 și 1947, a evitat arestarea și a scris „În Spatele Cortinei de Fier. România sub ocupație sovietică”, o lucrare acuzată de comuniști de divulgare a secretelor de stat către puterile occidentale, văzută ca un act de trădare. „Era un om cu o inteligență remarcabilă, care a înțeles rapid cursul pe care îl va lua România”, a subliniat Silviu B. Moldovan, cercetător CNSAS.

Comuniștii au folosit tortura ca principal instrument în timpul anchetei, forțându-l pe George Manu să admită acuzații ridicole, inclusiv un presupus complot de a detona o bombă în Parlament, o invenție menită să demonstreze loialitatea sa față de Occident.

Condamnat la muncă silnică, George Manu a fost închis la Aiud, unde a devenit profesor pentru alți deținuți, inclusiv filosoful Demostene Andronescu. Ofițerii sovietici i-au propus eliberarea condiționată de renunțarea la convingerile sale, ofertă pe care a refuzat-o, preferând să moară decât să trădeze. A decedat în 1961 la Aiud, slăbit și uitat, corpul său fiind aruncat în groapa comună de la Râpa Robilor.

Ultimul său mesaj, „Să le spui tuturor că n-am făcut niciun compromis!”, rămâne o mărturie a rezistenței împotriva opresiunii. Cartea sa, publicată abia în 2011, rămâne o dovadă crucială a brutalității impunerii regimului comunist în România și a luptei neîntrerupte pentru libertate.

„Fiţi credincioşi idealurilor voastre şi rămîneţi demni”. Gheorghe Manu

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.