Prima fabrică de instrumente muzicale din lemn din România a fost construită în 1951 la Reghin, în perioada comunistă, iar după Revoluție a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajați și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau și-au restrâns activitatea.
În prezent, fabrica este recunoscută şi apreciată atât de competitori, cât şi de consumatori de muzică de pe toate continentele, aproximativ 90% din producţia fabricii ajunge pe meleaguri străine.
Trebuie spus că anual, în luna august, cei mai buni constructori de viori din ţară şi din străinătate se întrec la Reghin.
Portrivit oficialilor instituției, în anul 1970 fabrica producea 40.000 de instrumente muzicale pe an, în 1982 şi-a dublat capacitatea de producţie, iar în prezent fabrica să aibă capacitatea de a produce între 100.000 şi 120.000 de instrumente muzicale.
Produsele reghinene au ajuns de-a lungul anilor la consumatorii de muzică americani, japonezi, europeni, iar mai nou în Brazilia.
În 2015, cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa a devenit și cel mai important furnizori european de naiuri, cu o producție lunară de circa 250 de bucăți. Fabrica a ajuns să confecționeze naiuri din zeci de esențe de lemn, cel mai scump instrument fiind cel din abanos, care costă peste 1.000 de euro la poarta fabricii.
Pe lângă viori și naiuri, firma confecționează peste 200 de tipuri de instrumente muzicale și peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale. În 2016, la Reghin s-au fabricat 76.000 de instrumente muzicale, dintre care 85% au fost exportate.
Comments are closed.