Bătălia de la Abrud – Avram Iancu apără Munții Apuseni
În primăvara anului 1849, în contextul Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, guvernul maghiar era determinat să înăbușe rezistența românească din Munții Apuseni. Obiectivul principal era ocuparea cetății Alba Iulia, însă controlul român asupra Apusenilor făcea imposibilă desfășurarea unui asediu eficient. Astfel, autoritățile maghiare au decis lichidarea rezistenței din această zonă.
La 6 mai 1849, trupele maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani au lansat un atac surpriză asupra orașului Abrud. Cu toate acestea, forțele române, organizate de Avram Iancu și susținute de populația locală, au reușit să respingă ofensiva. Hatvani a fost forțat să se retragă în grabă, scăpând cu viață alături de o parte redusă din trupele sale.
Înfrângerea nu l-a descurajat pe comandantul maghiar, care s-a regrupat în orașul Brad, pregătind o nouă ofensivă. A doua bătălie de la Abrud, desfășurată între 18-19 mai 1849, s-a încheiat din nou cu victoria românilor. Deși pericolul unei ocupații maghiare în centrul Munților Apuseni a fost înlăturat temporar, luptele au avut un preț dureros. Prefecții Petru Dobra și Ioan Buteanu, lideri importanți ai românilor, și-au pierdut viața în urma confruntărilor, ultimul fiind executat de maiorul Hatvani ca act de răzbunare.
Această dublă victorie de la Abrud a fost una dintre cele mai importante din seria confruntărilor româno-maghiare din Transilvania, confirmând rolul esențial jucat de Avram Iancu în apărarea teritoriilor românești din Apuseni.
Comentariile sunt închise.