Press "Enter" to skip to content

4 mai 1646: Apare, la Iași , “Cartea românească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe”, primul cod de legi tipărit în limba română.

În timpul domniei lui Vasile Lupu, apare, la Iași, în urmă cu 375 de ani, mai precis, în ziua de 4 mai 1646, primul cod de legi. ”Pravila lui Vasile Lupu”, cum mai este denumită, a fost împărțită în două mari capitole. Primul, alcătuit din 253 de articole, făcea referire la legile agrare bizantine din secolul al VIII-lea. Al doilea, care conținea 1.160 de paragrafe, aducea în discuție modul de judecată și pedeapsa celor care săvârșeau furtul, uciderea, sudalma și chiar bigamia. Potrivit istoricului C. Giurescu, Vasile Lupu a inclus în cod și falsificarea de bani.

HTML Image as link
Qries

Pravila lui Vasile Lupu este primul cod juridic tipărit în limba română în Moldova. Perioada în care apare această legiuire este una de efervescență culturală atât în Moldova lui Vasile Lupu (1634-1653), cât și în Țara Românească a lui Matei Basarab (1632-1654). Cu câțiva ani înainte fusese tipărită, în Țara Românească, Pravila de la Govora (1640), iar, în 1652, va apărea la Târgoviște, Îndreptarea legii. Aceasta din urmă va prelua, în cuprinsul ei, cea mai mare parte din Pravila lui Vasile Lupu. Se realiza astfel o unificare legislativă nu doar între granițele unui singur stat, ci chiar pe teritoriul celor două țări române. În același timp, tipărirea în limba română a acestor pravile aducea cu sine o limitare a arbitrariului judecătoresc, dar și o creștere considerabilă a accesibilității acestor legiuiri în rândul populației. Nu în ultimul rând, titlul Carte românească de învățătură trebuie pus în legătură cu finalitatea didactică și formativă a acestor texte.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries