Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

29 octombrie s-a născut Regina Maria a României, regina sufletelor noastre, simbol al Unirii și al României Mari

HTML Image as link
Qries

Calendar istoric: 29 OCTOMBRIE

1497: Lupta de la Lențești. Un corp de oaste moldovenească de circa 3.000 de călăreți, condus de vornicul Boldur, zdrobește o grupare de cavalerie mazoviană compusă din circa 600 de lăncieri, sosită în ajutorul oștilor regale polone.

1727: A încetat din viață Ioan Giurgiu Patachi, episcop român unit. Episcopul Giurgiu a ridicat Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraș, ctitorită de Constantin Brâncoveanu, la rang de catedrală episcopală. De atunci titulatura episcopiei este „Episcopia de Făgăraș și Alba Iulia”.

HTML Image as link
Qries

1875: S-a născt Regina Maria a României (n. Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha), soția Regelui Ferdinand I al României (d. 1938). A crezut în România modernă și unită. A cucerit Londra, Paris, New York și Washington prin farmec, inteligență, prestanță și viziune politică. A întărit relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești. Regina Maria a avut un rol crucial în destinul și evoluția României. În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele de bolnavi, a ridicat moralul trupelor și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române.

Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. Considerată încă din adolescență una dintre cele mai frumoase prințese din Europa, Maria de Edinburgh era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea, verișoară cu regele George al V-lea al Angliei, cu țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și cu împăratul Wilhem al II-lea al Germaniei. S-a folosit de relațiile dinastice pentru a pleda recunoașterea internațională a României Mari la Conferința de Pace de la Paris în 1919. Vizitele sale externe au determinat pe mulți lideri europeni să aibă o atitudine favorabilă față de România. Patriotismul Reginei Maria rămâne un model și o sursă de inspirație pentru noi toți.

1880: S-a născut Jean Alexandru Steriade, a fost un pictor și grafician român, profesor universitar la Școala de Arte Frumoase din București și membru titular al Academiei Române din anul 1948.

1885: S-a născut Mihail Sorbul (Mihail Smolski), dramaturg și romancier român. A fost un autor dramatic și romancier român din perioada interbelică. A fost elev la clasa prof. C. Nottara. A lucrat ca secretar de redacție la Convorbiri critice. Inspector la Inspectoratul Propagandei Teatrale în Banat 1924.

1885: Mihail Sorbul (Mihail Smolski), dramaturg și romancier român, a fost un autor dramatic și romancier român din perioada interbelică. A fost elev la clasa prof. C. Nottara. A lucrat ca secretar de redacție la Convorbiri critice. Inspector la Inspectoratul Propagandei Teatrale în Banat 1924.

1959: A încetat din viață Iacob Iacobovici, medic chirurg român, fondatorul școlii chirurgicale din Cluj. a fost un medic chirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din Cluj și la cea din București. Iacobovici este unul dintre fondatorii Facultății de Medicină din Cluj. A adus contribuții de seamă în chirurgia ulcerului duodenal nerezecabil, în chirurgia de război, în arteriologia fetală, în arteriologia chirurgicală, în chirurgia litiazei biliare, în fiziologia paratiroidelor etc. A preconizat și a introdus în practică operația de rezecție concomitentă a coastei întâi și a nervului frenic, operație care îi poartă numele – „operația Iacobovici”.

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.