CALENDAR ISTORIC: 29 ianuarie
1893: S-a născut Marțian Negrea, compozitor și muzicolog român (d. 1975)
1895: S-a născut Dumitru D. Roșca, filosof român, membru al Academiei Române (d. 1980)
A fost un filosof român, membru titular al Academiei Române. A fost traducătorul lui G.W.F. Hegel începând de la sfârșitul anilor 50 până în anii 60 ai integralei Hegel la Editura Academiei.
1904: S-a născut Vasile Marin, avocat și politician român, comandant legionar (d. 1937)
A fost un politician și avocat român, comandant legionar. A fost membru al Partidului Național Țărănesc până în 1932. Vasile Marin a devenit ulterior un membru proeminent al Gărzii de Fier.
1947: URSS semnează Tratatul de pace cu România (după a doua conflagrație mondială).
1962: S-a născut Oana Pellea, actriță română de teatru și film
1990: A avut loc o mare manifestaţie anti-FSN, în Piaţa Victoriei.
Sub numele de Mineriada din ianuarie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 28-29 ianuarie 1990, în București. După manifestația din 28 ianuarie organizată de partidele istorice (PNL și PNȚ-CD) și alte organizații civice, autoritățile au făcut apel la mineri să vină în București pentru „restabilirea ordinii”. Au fost semnalate incidente violente între mineri și locuitori ai Capitalei, iar ortacii, sub coordonarea forțelor de ordine și a liderilor FSN au organizat raiduri, percheziții și rețineri ilegale la sediile unor partide istorice și organizații care militau pentru democrație.
Frontul Salvării Naționale, organism politic constituit cu scopul de a îndeplini provizoriu atribuții de conducere, a anunțat că se va înscrie în cursa electorală. Ca reacție, pe 28 ianuarie 1990, partidele istorice ale României, PNL și PNȚCD, alături de o serie de organizații civice au organizat o manifestație autorizată de Primărie și de Poliție. Scopul acesteia era, conform lui Corneliu Coposu (Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian, Editura Fundația Academia Civic, 2014) să forțeze abandonul monopolului puterilor politice care era deținut de guvernanții provizorii… citiţi mai mult pe: www.rfi.ro
2012: Horia Tecău câștigă finala de dublu mixt la Australian Open.
sursa/preluare: wikipedia.org
Sursa imaginii: curentul.net
Comments are closed.