Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

26 mai 1679: A început construirea ansamblului arhitectural Mânăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Șerban Cantacuzino.

HTML Image as link
Qries

Mănăstirea Cotroceni – reședință domnească și monument brâncovenesc de referință

Ansamblul Cotroceni, fondat de domnitorul Șerban Cantacuzino, este una dintre cele mai importante ctitorii religioase și arhitecturale din secolul al XVII-lea. De-a lungul timpului, a suferit numeroase modificări, dar și-a păstrat funcțiile esențiale: religioasă și rezidențială.


Biserica mănăstirii – centru spiritual și arhitectural

Biserica în stil brâncovenesc, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Sfinții Serghie și Vah (7 octombrie), a fost poziționată central în cadrul ansamblului. Lungimea de 31,5 m și înălțimea de 13,5 m, împreună cu elementele decorative – coloane din piatră, brâu sculptat și iconostas aurit, realizat de Pârvu Mutu – o plasează printre cele mai rafinate exemple de arhitectură religioasă românească.


Organizarea ansamblului Cotroceni

În jurul bisericii se aflau:

HTML Image as link
Qries
  • Palatul domnesc, pe latura nordică – reședința domnitorului, cu camere multiple și pivniță folosită ca depozit și ocazional ca temniță
  • Clădirile egumenești și chiliile călugărilor, situate pe laturile sudică și vestică
  • Clopotnița și paraclisul, care completau funcționalitatea mănăstirii
  • Trapeza și cuhniile, spațiile de servire și preparare a mesei

Relația cu Muntele Athos

În 1682, Șerban Cantacuzino a închinat mănăstirea Cotroceni comunității monahale de la Muntele Athos, stabilind ca egumenul să fie trimis de acolo, iar o parte din veniturile mănăstirii să susțină călugării athoniți. Această legătură întărea influența spirituală și autoritatea mănăstirii în spațiul ortodox.


Necropolă a Cantacuzinilor

Domnitorul Șerban Cantacuzino a fost înmormântat în cripta bisericii, iar mănăstirea a devenit ulterior necropolă a familiei Cantacuzino, păstrând și astăzi o profundă încărcătură istorică și simbolică.

surse: muzeulcotroceni.ro, wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.