Press "Enter" to skip to content

23 iunie 1897: S-a născut Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai mari actori de comedie

Calendar istoric: 23 IUNIE

1879: David Emmanuel își ia doctoratul la Sorbona cu teza „Étude des intégrales abéliennes de troisième espèce”, devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona. David Emmanuel a fost matematician român, de naționalitate evreiască. Este considerat drept întemeietorul școlii matematice moderne din România. A fost membru de onoare (din 1936) al Academiei Române.

1881: S-au stabilit relații diplomatice între România și Spania.

1897: S-a născut Alexandru Giugaru, actor român de teatru și film. S-a remarcat prin interpretarea unor personaje comice, adesea groteşti-caricaturale, mai ales din repertoriul caragialian, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Printre piesele în care s-a remarcat, s-au numărat „O noapte furtunoasă” (1942) regia Jean Georgescu, „O scrisoare pierdută” (1953) regia Sică Alexandrescu şi Victor Iliu şi „D’ale carnavalului” (1958) regia Aurel Miheles şi Gheorghe Naghi, în care i-a avut parteneri de scenă pe Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteşteanu, Radu Beligan, Elvira Godeanu.

Și-a desăvârşit talentul artistic în nenumărate experiențe pe marile scene ale teatrelor bucureștene, alături de actori reputați și împreună cu regizori însemnați – Victor Ion Popa, Soare Z. Soare, Aurel Ion Maican, Sică Alexandrescu – precum și pe mici scene de cartier, în grădini de vară, ori la Cărăbuș, alături de Tănase, sau la Operetă, apoi în sălile obscure ale cinematografelor de cartier – unde-și avea un public al său ce-l idolatriza.

1923: A luat ființă, la București, Societatea Națională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a țării.

1944: A încetat din viață Arthur Segal, pictor român. Segal s-a născut la Iași. În 1892 a plecat la studii în Berlin. La începutul anilor 1900 a studiat în Paris și în Italia. Ulterior, acesta s-a reîntors în Berlin, unde și-a început cariera. Din cauza primului război mondial, a fost nevoit să se mute în Ascona, Elveția, împreună cu familia sa, unde a devenit membru al curentului Dada. În 1920, acesta s-a restabilit la Berlin, unde și-a fondat propria școală de arte. Din cauza antisemitismului care creștea o dată cu naziștii, în anul 1933 a fugit din Germania, stabilindu-se mai întâi în Palma de Mallorca, apoi în Londra, unde și-a fondat o altă școală de arte. A decedat în anul 1944 la Londra. Opera sa este caracterizată de impresionism, expresionism și dadaism, promovând un mesaj anti-război. Arthur Segal a fost și scriitor.

1937: Concurs hipic, la Londra, organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, a cărui Cupa Challenge de Aur a revenit călărețului român Henry Rang. Trofeul „Daily Mail” a fost cucerit de Felix Țopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Țopescu (22-25 iunie).

1985: Echipa națională de handbal masculin a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

1990: Republica Moldova își declară suveranitatea de stat (independența pe 27 august 1991).

surse: rador.ro. wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.