Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

21 mai 1880: S-a născut Tudor Arghezi, un creator al limbii române

HTML Image as link
Qries

Tudor Arghezi: 140 de ani de la nașterea unei voci esențiale în literatura română

Pe 21 mai se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi, pe numele său real Ion Nae Theodorescu. A ales pseudonimul „Tudor Arghezi”, a cărui origine rămâne incertă, poetul sugerând o posibilă legătură cu denumirea veche a râului Argeș – Argesis.

Arghezi debutează în 1896 cu poezia „Tatăl meu”, publicată în ziarul „Liga Ortodoxă”, condus de Alexandru Macedonski. În cadrul cenaclului literar al acestuia, îl cunoaște pe Grigore Pișculescu, cunoscut mai târziu ca Gala Galaction, cu care va lega o prietenie de-o viață. Deși aparent neinteresat de religie, la 19 ani intră în monahism la Mănăstirea Cernica, unde petrece patru ani. Revine apoi în viața civilă și literară, dovedind un spirit pasional și creativ.

În 1905 i se naște primul fiu, Eliazar, care va deveni cunoscut în Franța sub numele Eli Lotar. Poetul călătorește în Franța, Elveția și Italia, iar după întoarcerea în România își intensifică activitatea literară și publicistică.

Este apreciat nu doar ca poet, ci și ca pamfletar, eseist și critic de artă. Volumul său de debut, „Cuvinte potrivite”, apare abia în 1927 și marchează o nouă eră în poezia românească. Arghezi propune un limbaj poetic revoluționar, continuat în volumul „Flori de mucigai”, în care eliberează poezia de canoanele clasice și înnoiește lexicul liric.

În curtea casei sale de la Mărțișor, poetul tipărește revista „Bilete de papagal”, o publicație importantă pentru generația tânără de scriitori, printre care Emil Botta, Eugen Ionescu și Geo Bogza. Revista apare cu intermitențe între 1929 și 1945.

Arghezi a scris poezie, teatru, proză și literatură pentru copii, fiind o voce unică în cultura română. A fost deopotrivă contestat și adulat, arestat și onorat cu statutul de membru al Academiei Române.

Poetul a fost înmormântat în curtea casei de la Mărțișor, alături de soția sa, Paraschiva, și de celebrul cățel Zdreanță. Astăzi, casa sa este transformată în Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, administrată de Muzeul Național al Literaturii Române, continuând să inspire generații întregi.

HTML Image as link
Qries

Ca să fii respectat, începe prin a te respecta.”  Tudor Arghezi

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.