Press "Enter" to skip to content

20 noiembrie 1224: Prima mențiune a bisericii “Sf. Mihail” din Cisnădioara, cel mai vechi monument de arhitectură în stil romanic pur din Transilvania

1224: Prima mențiune a bisericii “Sf. Mihail” din Cisnădioara, germ. “Michelsberg”, (județul Sibiu), monument în stil romanic.

Conform mărturiilor vremii, construcția monumentului a început în jurul anului 1180, lucrările, executate de comunitatea de saşi colonizată de regalitatea maghiară, fiind continuate pentru circa 20 de ani.

Domeniul se afla, la acel moment, sub jurisdicţia Prepoziturii Sibiului („Praepositura Cibiniensis”) – centrul ecleziastic al tuturor sașilor din Transilvania (“Ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum“), fapt confirmat de către Papa Celestin al II-lea în anul 1191… citiți mai mult pe: www.radioromaniacultural.ro

1852: Începe construcția clădirii Școlii Centrale din București, care se va numi “Pensionatul Domnesc de fete”. Din 1890, școala funcționează în localul construit de arhitectul Ion Mincu, lângă Grădina Icoanei; după 1948 și până în 2012 instituția se va numi “Liceul Zoia Kosmodemianskaia”.

1861: Poarta Otomană emite “Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei” care admitea unirea administrativă și politică a Principatelor de la 24 ianuarie 1859, însă prevedea că unirea va înceta la sfârșitul domniei lui Al. I. Cuza.1916: Primul Război Mondial: Guvernul României se retrage din Muntenia ocupată, la Iași, noua capitală a țării.

1932: Premiera românească, la Opera Română din București, a baletului “Iris” de Constantin C. Nottara, după premiera absolută a spectacolului la Opera din Moravska-Ostrava din Cehoslovacia, din 12 noiembrie 1931.

1940: A încetat din viață Ioan Moța, preot și publicist român (n. 1868), a fost un preot ortodox și publicist român. Este tatăl legionarului Ion I. Moța, unul dintre fondatorii Mișcării Legionare din România interbelică. Este ctitorul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Orăștie.1940: Al Doilea Război Mondial: România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei.

2006: Lui Mihail Sebastian i s-a conferit postum la München importantul premiu de carte “Geschwister Scholl” pe anul 2006, premiu ce este conferit în fiecare an începând din 1985 de către “Börsenverein des Deutschen Buchhandels”.

HTML Image as link
Qries

Mihail Sebastian a fost un om de litere român, de origine evreu, care a scris romane, dramaturgie și critică literară. A fost de asemenea activ ca publicist, ținând printre altele și cronică muzicală, a fost unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Nae Ionescu.

sursa/preluare: wikipedia.orgsursa

foto: alexandru_mateescu

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries