Calendar istoric: 2 septembrie
1442: Bătălia de pe Ialomița, încununată cu victoria lui Ioan (Iancu) de Hunedoara asupra pașei Șehabeddin. Începutul campaniilor ofensive ale lui Ioan de Hunedoara.
Bătălia de pe Ialomița (în turcă Vazag Muharebesi) a fost purtată de lui Ioan (Iancu) de Hunedoara și Imperiului Otoman în 2 septembrie 1442, pe cursul superior al râului Ialomița. Confruntarea a făcut parte din războaiele otomano-maghiare, iar cele două forțe militare au fost comandate de Ioan de Hunedoara și pașa Șehabeddin, beilerbeiul Rumeliei.
Iancu şi-a concentrat oastea în zona Sibiului şi apoi a trecut Carpaţii şi i-a întâmpinat pe otomani în fruntea a 25.000 de ostaşi, pe Ialomiţa superioară, într-un loc înalt şi strâmt, la 2 septembrie 1442. Lupta s-a dus cu înverşunare până la căderea nopţii şi s-a încheiat cu o strălucită victorie a voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara. Au pierit aici un sangeacbei şi patru bei. Şehabeddin a intrat în panică, fiind ironizat de cronicarii otomani, care relatează că şi-ar fi pierdut căciula în fuga sa, întrebând obsesiv, „Unde e Dunărea? Este aproape?”, învingătorii au capturat 200 de steaguri şi corturi, 5.500 de prizonieri, 5.000 de cămile, cai şi catâri, haine scumpe şi obiecte de preţ. Padişahul l-a destituit (mazilit) pe nefericitul beilerbei, dar nu a putut stopa marşul victorios al lui Iancu. Detaşamentele otomane risipite după pradă au fost nimicite şi, în noiembrie-decembrie, Iancu a trecut la sud de Dunăre şi a învins orice rezistenţă până în Serbia.
1848: A treia Adunare națională de la Blaj (60.000 de participanți) declară că nu recunoaște “uniunea” Transilvaniei cu Ungaria și reafirmă revendicările țărănimii iobage. Se formează oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.
1861: S-a născut Mircea Demetriade (n. 2 septembrie 1861 – d. 11 septembrie 1914) a fost poet, dramaturg și actor român, unul dintre primii admiratori și animatori ai mișcării simboliste românești. Asociat și inspirat de Alexandru Macedonski, Demetriade și-a consolidat primele influențe romantice în jurul revistei Literatorul, a aceluiași Macedonski.
Ulterior, prin încorporarea a numeroase elemente din lirica a doi însemnați simboliști francezi, Charles Baudelaire și Arthur Rimbaud, pe care, de altfel, Demetriade îi va traduce în română, ștacheta devenirii simboliste a românului a devenit mult mai ridicată.
1958: A fost inaugurat, la București, Muzeul “George Enescu”.
2002: A încetat din viață Rodica Ojog-Brașoveanu, scriitoare română. În 1969, a debutat cu un scenariu la televiziune (Crima din Cișmigiu), iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971 la editura „Albatros”, colecția „Aventura”. În urma succesului publicistic a renunțat la avocatură, după șapte ani de practică, și s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declarații, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic. Modelele preferate sunt Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, iar dintre autorii români, Theodor Constantin și Haralamb Zincă. A fost supranumită „Agatha Christie a României”.
foto: soldateluldeplumb.ro
sursa/preluare: wikipedia.org, www.istorie-pe-scurt.ro
Comments are closed.