Press "Enter" to skip to content

15 noiembrie 1868: S-a născut Emil Racoviță, fondatorul primului Institut de Speologie din lume

Calendar istoric: 15 NOIEMBRIE

1813: Gheorghe Asachi a deschis la Academia Domnească din Iași un curs în limba română pentru a preda în limba națională, un curs de inginerie și hotărnicie. Cursul a funcționat până în 1818.

1836: A fost înființat la Iași Conservatorul Filarmonic și Dramatic, sub direcția lui Gheorghe Asachi, spătarului Vasile Alecsandri (tatăl) și a vornicului Ștefan Catargiu; și-a încheiat activitatea în 1840.

1845: S-a născut Vasile Conta filosof și poet român, om politic (d. 1882)

1868: S-a născut Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarcticii (d. 1947).

Prințul Emil Racoviță a venit pe lume în anul 1868, într-o familie aristocratică din care s-au ridicat mai mulți principi ai Moldovei. Printre profesorii săi s-au numărat Ion Creangă și Grigore Cobălcescu.

La dorința tatălui său, care era magistrat, Emil Racoviță a plecat la Paris, unde a absolvit cursurile Facultății de Drept.

În paralel, a audiat și cursurile Școlii de Antropologie. Pasiunea sa pentru studiul vieții a depășit-o pe cea pentru studiul paragrafelor de lege. Astfel că Emil Racoviță a terminat și Facultatea de Științe a Universității Sorbona, apoi a început să fie pasionat de biologia marină… citiți continuarea pe: www.voceanationala.ro

1876: S-a născut Anne-Elisabeth de Noailles (născută Brâncoveanu), scriitoare franceză de origine română, contesa De Mathieu, membru de onoare al Academiei Romane (d. 1933)

1888: A încetat din viață Ion I. Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naționale (n. 1841).1924: Apare, la București, revista săptămânală “Mișcarea literară” (până la 17 octombrie 1925), condusă de Liviu Rebreanu.

1987: La Brașov au avut loc manifestațiile spontane ale muncitorilor de la uzinele “Roman” împotriva regimului ceaușist, manifestații la care s-a alăturat o mare parte din populația orașului.

1990: A avut loc, la Brașov, o demonstrație de mari proporții cu prilejul aniversării a trei ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor și locuitorilor din Brașov. În frunte cu membrii Asociației “15 noiembrie”, demonstranții au parcurs vechiul traseu al manifestației din 1987.

1992: În România s-a schimbat numerotația telefonică; în București s-a trecut la numere de telefon din 7 cifre (de la 6) iar în alte orașe s-a trecut de la 5 la 6 cifre.

sursa/preluare: wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.