Calendar istoric: 15 IUNIE
1839: S-a născut Sofia Cocea, publicistă, poetă, traducătoare română.
1841: S-a născut Dimitrie Grecescu, a fost un academician român, botanist, medic, membru titular (1907) al Academiei Române. Adunând și determinând, cu sprijinul studenților săi, plante din toate zonele țării, a alcătuit cel mai complet ierbar de la noi — „Ierbarul florei României”, iar ulterior relațiile cu botaniștii de peste hotare i-au prilejuit alcătuirea unui „Ierbar european”. Anul 1898 marchează apariția lucrării sale cele mai importante, carte fundamentală a științei românești: „Conspectul Florei României”. Plantele sunt aici clasificate riguros și extrem de judicios, iar alături de denumirea lor științifică figurează și cea populară.
1848: A fost sfințit drapelul național tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie, de către Guvernul revoluționar de la București; drapelul avea culorile albastru, galben, roșu și avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăție” .
1848: A doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat, a hotărât: înființarea unei armate populare române în frunte cu Eftimie Murgu, introducerea limbii române, recunoașterea naționalității române etc.
1848: Marea Adunare de pe Câmpia Filaretului, numită apoi Câmpia Libertății, în timpul căreia s-a depus juramântul pe Constituție și s-a aprobat constituirea Guvernului provizoriu.
1875: S-a înființat, la București, Societatea Română Regală de Geografie.
1889: A încetat din viață Mihai Eminescu. Mihai Eminescu a fost considerat de către cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Făcând parte din curentul romantic târziu, poezia sa conține noțiuni din metafizică, mitologie, filosofie și istorie, pe când proza sa conține și elemente sociologice. Temele recurente din opera sa sunt natura, temă tipică romantismului, care în cazul lui Eminescu este privită prin prisma folclorului autohton, dragostea, uneori violentă, alteori intimă sau neîmpărtășită, nașterea, moartea, cosmosul și condiția geniului.
1903: S-a născut Victor Brauner. A fost un pictor, sculptor și poet suprarealist evreu, originar din România, care a „cochetat” inițial și cu curentul artistic Dada.
1903: Iosif Fekete, sculptor român. Unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori români ai secolului XX este Iosif Fekete, un orădean prin adopţie. Născut în Hunedoara în 1903, a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, învăţând în atelierul maestrului Dimitrie Paciurea. În facultate a studiat desenul şi pictura, dar vocaţia pentru sculptură l-a dus către succes.
Fekete a debutat oficial ca artist în cadrul Salonului din Bucureşti, în 1925. Timp de două decenii, cât a locuit în Capitală, a participat la numeroase expoziţii colective şi personale, îmbogăţind totodată oraşul cu câteva lucrări. A primit mai multe distincţii, între care Premiul II al Salonului de Arhitectură şi Arte Decorative Bucureşti, iar din 1935 a devenit membru al Tinerimii Artistice.
1929: A încetat din viaț Traian Lalescu, a fost un academician și matematician român, profesor universitar la București și la Timișoara. A fost primul rector al Școlii Politehnice din Timișoara. Personalitate proeminentă a școlii matematice românești. Are contribuții în multiple domenii ale matematicii pure și aplicate. Este unul din fondatorii teoriei ecuațiilor integrale. A lăsat numeroase studii în domeniile ecuațiilor funcționale, seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, algebrei, istoriei matematicii.
1977: A fost inaugurat la Paris atelierul lui Constantin Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.
sursa: wikipedia.org
Comments are closed.