Press "Enter" to skip to content

14 octombrie 1944: Masacrul de la Moisei, 29 de români ucişi cu sânge rece de unguri, în două case de lemn

În toamna anului 1944, în perioada tumultuoasă a celui de-al Doilea Război Mondial, s-a petrecut un tragic eveniment în comuna Moisei din România, de ziua Sf. Parascheva. Unități militare maghiare, aflate în retragere, au executat un act oribil în două case de lemn de la marginea localității. În acea zi, 29 de etnici români și 3 evrei români au fost uciși în mod brutal.

31 de persoane au fost identificate ca victime ale acestui masacru, dintre care doar doi au supraviețuit. Vasile Petean, originar din Pălatca și Vasile Ivașcu, care, din păcate, a fost marcat atât de profund de acest eveniment încât a suferit de tulburări psihice. Dintre victime, majoritatea proveneau din județul Mureș, urmați de cei din Cluj și Maramureș.

Acești țărani, acuzați de “trădare de patrie” sau de patriotism românesc, erau internați în lagărele de muncă din Vișeu de Sus. Mulți dintre ei au dezertat, încercând să se întoarcă acasă. Din nefericire, unii au fost capturați și duși într-un lagăr improvizat.

În fatidica zi de 14 octombrie, prizonierii au fost transportați la Moisei, comuna fiind deja evacuată. 12 dintre ei au fost împușcați într-o căsuță de lemn, iar ulterior, și ceilalți au fost uciși. Masacrul s-a încheiat cu incendierea satului, distrugând aproximativ 300 de case. Abia după două săptămâni, localnicii au avut curajul să îngroape trupurile neînsuflețite și să ridice o troiță în memoria lor, ulterior înlocuită de un obelisc din piatră.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.