Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

12 mai 1870 / A încetat din viață Eftimie Murgu, cărturar român și fruntaș al Revoluției de la 1848

HTML Image as link
Qries

Eftimie Murgu s-a născut la 28 decembrie 1805 în localitatea Rudăria, județul Caraș-Severin. A urmat studiile primare în satul natal, iar începând cu anul 1826 a studiat filosofia la Seghedin. Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Drept din Budapesta, unde a absolvit în 1830 cu rezultate remarcabile.

În timpul șederii în capitala ungară, Murgu a legat o strânsă prietenie cu Damaschin Bojincă și a colaborat cu revista „Biblioteca Românească” din Buda. În 1823, ca reacție la broșura publicată de Sava Tokoly la Halle – care contesta originea latină a românilor – Murgu și Bojincă au redactat lucrări prin care au combătut argumentele antiromânești. Murgu a scris în limba germană, iar Bojincă în latină și română.

Gândirea sa revoluționară l-a transformat într-un susținător fervent al ideii de republică, al desființării relațiilor feudale și al unității naționale a românilor.

În iarna anului 1848, Eftimie Murgu se afla în detenție pentru a doua oară. Procesul său a fost reluat la 6 februarie, el cerând să fie audiat de împărat. Datorită presiunii tineretului român din Pesta, Murgu a fost eliberat pe 9 aprilie. La scurt timp, Timotei Cipariu i-a propus să prezideze Adunarea de la Blaj, însă Murgu a refuzat.

La 24 iunie 1848, a fost ales deputat în circumscripțiile Lugoj, Oravița și Făget, optând, în final, pentru Lugoj. În cadrul Adunării Naționale din 6 iulie, a primit dreptul de a convoca o adunare populară, iar la 27 iunie a fost proclamat președinte al acesteia.

Printre revendicările formulate la Marea Adunare Națională de la Lugoj din 15 iunie 1848 se numărau:

  • Înființarea unei armate populare române;
  • Organizarea Banatului ca entitate administrativă autonomă (cătunat general);
  • Numirea lui Eftimie Murgu în funcția de căpitan general al Banatului;
  • Recunoașterea limbii române ca limbă oficială în Banat;
  • Independența Bisericii Ortodoxe Române din Banat.

În anul următor, la 13 aprilie 1849, Murgu a votat pentru detronarea Casei de Habsburg și pentru o nouă lege a naționalităților, care prevedea drepturi minime pentru români și reorganizarea unei legiuni române. Din cauza poziției sale antimonarhice, a fost arestat pe 22 august și condamnat la moarte pentru înaltă trădare, pedeapsa fiind ulterior comutată la patru ani de închisoare în Iosefstadt, Boemia.

HTML Image as link
Qries

După eliberare, a revenit în viața politică și în 1861 a fost ales deputat al circumscripției Moravița. Ultima sa lucrare, intitulată „Despre memorandumul Congresului Sîrbesc”, a fost redactată în 1865, dar activitatea sa a fost afectată grav de starea de sănătate slăbită în urma detenției.

Eftimie Murgu s-a stins din viață pe 12 mai 1870, rămânând în istorie drept „omul fantastic cu caracter de bronz”, o figură marcantă a luptei românilor pentru drepturi și libertate în secolul al XIX-lea.

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.