Press "Enter" to skip to content

10 februarie 1934: A încetat din viață Vasile Goldiș, marele om politic care a citit Rezoluţia Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

CALENDAR ISTORIC: 10 februarie

1815: S-a născut Constantin Bosianu, jurist și politician român (d. 1882).

A fost un jurist și om politic român, membru de onoare al Academiei Române (din 30 iunie 1879), cel de-al patrulea prim-ministru al României între 26 ianuarie 1865 – 14 iunie 1865. A fost și primul decan al Facultății de Drept din București.

1836: S-a născut Grigore Ștefănescu, geolog și paleontolog român, membru al Academiei Române (d. 1911)

A fost un geolog și paleontolog român, explorator, membru titular (1876) al Societății Academice Române. Împreună cu Grigore Cobălcescu, este întemeietorul școlii române de științele pământului (geologie, mineralogie, paleontologie). A fost primul profesor în acest domeniu al Universității din București, a condus lucrările pentru elaborarea primei hărți geologice a României și este descoperitorul unor rămășițe fosile de importanță deosebită.

1885: S-a născut Traian Pop, jurist român (d. 1960)

A fost un jurist român, membru de onoare al Academiei Române din 1948. Traian Pop a fost profesor universitar de drept penal la Universitatea din Cluj.

1867: Are loc, la Iași, premiera piesei “Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă.

1885: S-a născut Alice Voinescu, scriitoare română (d. 1961).

A fost o scriitoare, eseistă, profesoară universitară, critic de teatru și traducătoare română. A fost prima româncă doctor în filosofie (Sorbona, Paris, 1913). Teza sa de doctorat, publicată la Paris, trata școala filozofică neo-kantiană de la Marburg. În 1948 a fost pensionată de la catedră și a petrecut un an și șapte luni de închisoare la Jilava și la Ghencea.

După detenție, a avut domiciliul obligatoriu în comuna Costești de lângă Târgu Frumos până în 1954. A creat Catedra de estetică și istoria teatrului la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică din București. A publicat cărți de filosofie, estetică și teatru. Postum îi apare și masivul Jurnal care acoperă perioada interbelică și cea comunistă.

1882: Bogdan Petriceicu Hașdeu este ales membru al Societății de lingvistică din Paris.

1902: S-a născut Anton Holban, scriitor român (d. 1937)

Este fiul lui Gheorghe Holban, ofițer, și al Antoanetei (născută Lovinescu), precum și nepotul de soră al criticului Eugen Lovinescu. A debutat la cenaclul acestuia, Sburătorul, unde a citit povestiri și fragmente din romane. Urmează școala primară la Fălticeni.

După despărțirea părinților, copilul crește în casa Lovineștilor. Își continuă studiile la Fălticeni, Focșani și București, unde își dă bacalaureatul. Se înscrie la Facultatea de Litere din București, alegându-și ca specializare limba și literatura franceză. Licențiat în limba franceză al Facultății de Litere și Filosofie din București, doctorat nefinalizat în Franța, pe tema dandyismului lui Jules-Amédée Barbey d’Aurevilly. După participarea la cursurile de vară la Dijon, se reîntoarce în Franța pentru pregătirea doctoratului, cu opera lui d’Aurevilly.

Revine în țară peste alți doi ani, fără a-și fi luat doctoratul și e numit profesor la Liceul de Băieți „V. Alecsandri” din Galați. Profesor de limbă franceză la acest liceu din Galați (1928-1932) și apoi, până la moarte, în București. Se stinge în 1937, în plină tinerețe și putere creatoare, din cauza unei operații banale de apendicită.

1919: S-a născut Iustin Pârvu, duhovinc român.

A fost un cunoscut duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț și un militant al Mișcării Legionare.

Împreună cu Cleopa Ilie, Arsenie Boca , Ioanichie Bălan, Dumitru Stăniloae și Arsenie Papacioc, a fost un important reprezentant al ortodoxiei românești contemporane.

1934: A încetat din viață Vasile Goldiș, politician român, membru de onoare al Academiei Române (n. 1862) citiți mai mult pe: www.voceanationala.ro

1938: Regele Carol al II-lea înlatură guvernul Goga–Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.

1941: Marea Britanie rupe relațiile diplomatice cu România și extinde asupra ei măsurile de blocadă.

1947: Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

1955: România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

1960: Ia ființă, în senatul francez, un grup parlamentar de prietenie Franța-România, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.

1965: Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

1968: S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.

1990: Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției Române din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.

sursa/preluare: wikipedia.org

surse foto pressalert.ro, caleaeuropeana.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.